Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ACUZAȚII Gabriel Biriș ar avea legătură cu firma de avocatură din Panama Papers

gabriel biris

Dezvăluirile publicate recent la nivel mondial și cunoscute sub numele de "Panama Papers" au transformat compania Mossack Fonseca într-una celebră global. Mossack Fonseca este o casă de avocatură panameză care înființează companii în jurisdicții off shore și oferă servicii asociate. Bănuită că, de fapt, înlesnește inclusiv activități infracționale prin serviciile sale, Mossack Fonseca a colaborat în România cu o casă de avocatură care a furnizat un secretar de stat în funcție. Este vorba de casa de avocatură Biriș Goran. Unul din partenerii acestei case de avocatură, Gabriel Biriș, este secretar de stat în Ministerul de Finanțe și unul din puținii demnitari din România care a declarat oficial că deține o companie off shore, scrie linx.crji.org.

Citește și: INEDIT Un calugar roman are un succes nebun in lumea modei

Public, nu există nici o informație că Biriș Goran, casa de avocatură, ar avea vreo legătură cu foarte cunoscuta peste noapte Mossack Fonseca. Un proces de insolvență de la Târgu Mureș, însă, scoate la iveală o poveste aparent încurcată cu creanțe, o firmă off shore și avocați, poveste care face legătura directă între Biriș Goran și Mossack Fonseca, potrivit linx.crji.org.

Procesul (Dosar nr.68/1371/2012/a1) are loc la Tribunalul Specializat Mureș și are ca obiect insolvența unei societăți comerciale din Târgu Mureș, Mark Prodholz SRL. Până aici, banal. Prima informație interesantă este că unul din creditorii Mark Prodholz SRL este o companie off shore: Simber Industries LTD, cu sediul în Ankara, BLDG, 24 De Castro Street, Road Town, Tortola British Virgin Islands.

Citește și: Primul oraș care angajează pisici pentru uciderea șobolanilor

Conform BPI nr. 20811 din 3 decembrie 2015, „Pe rol se află pronunţarea asupra contestaţiilor formulate de creditorul contestator SIMBER INDUSTRIES LTD, societatea debitoare Mark Prod Holz SRL la tabelul preliminar al creanţelor întocmit de fostul administrator judiciar, scrie money.ro.

Același număr din „Buletinul procedurilor de insolvență” arată și punctul de vedere al administratorului judiciar al Mark Prodholz SRL: „În apărare, administratorul judiciar al debitorului, CABINET INDIVIDUAL SUCIU ADRIANA TATIANA, a depus la dosar note scrise (f. 9), prin care a solicitat respingerea contestației. În motivare, administratorul judiciar al debitorului a arătat următoarele:

Citește și: ȘOCANT O cântăreață a murit pe scenă, în timp ce cânta: Ce i s-a întâmplat / VIDEO

În continuare, administratorul judiciar Adriana Tatiana Suciu aduce în instanță proba directă că avocații de la Biriș Goran din România colaborau în mod cât se poate de direct cu cei de la Mossack Fonseca. Iată pasajul relevant din argumentația Adrianei Tatiana Suciu: „De reţinut este faptul că cele două documente au fost emise de firma MOSSACK FONSECA & CO (BVI) LTD, firmă care, potrivit informaţiilor cuprinse pe site-ul acesteia, se ocupă cu înfiinţarea societăţilor comerciale pe teritoriul Insulelor Britanice Virgine (anexa 4). Deci nu au fost emise de către Registrul comerţului sau autoritatea fiscală, competente în ceea ce priveşte furnizarea unor informaţii despre agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza lor de activitate. (…)”

Colaborarea dintre Biriș Goran și Mossack Fonseca a continuat, conform administratorului judiciar Adriana Tatiana Suciu. Aceasta a cerut și alte documente ale Simber Industries SRL, reclamând că, de fapt, la sediul din Geneva invocat de Biriș Goran nu există, oficial, nici o companie.

Citește și: Orașul care e interzis pe Facebook: Care e motivul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.