Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații GRAVE la adresa ministrului Sănătății: Se cere sesizarea organelor competente

jurnalul.ro
Florian-Dorel Bodog

Institutul pentru Politici Publice (IPP) sesizează Senatul cu privire la înregistrarea unui vot dublu al lui Florian Bodog în şedinţa de plen de marţi, la aprobarea Ordonanţei 14, şi cere Biroului permanent să ofere public o explicaţie şi să sesizeze organele competente dacă în urma verificărilor rezultă indicii ale unor infracţiuni, scrie agerpres.ro.

"Parcurgând lista voturilor nominale exprimate de senatori (...) am putut constata, cu surprindere, unele erori în listingul de vot, cum ar fi faptul că senatorul Florian Bodog (actualul ministru al Sănătăţii) apare că ar fi votat de două ori în aceeaşi şedinţă, pentru acelaşi proiect. Cele două voturi ale ministrului/senatorului Bodog în favoarea aprobării aceluiaşi proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2014 şi implicit pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 contestată de către cetăţeni este surprinzător şi din perspectiva anterioarei opţiuni de a aproba, alături de ceilalţi miniştri din Cabinetul Grindeanu, proiectul de OUG nr. 13/2016 fără niciun comentariu (conform stenogramei şedinţei de guvern din ianuarie a.c. dată publicităţii recent de Guvern)", se arată într-un comunicat transmis marţi de IPP.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a fost condamnată pentru că s-a culcat cu 3 elevi / FOTO

IPP reaminteşte că una din preocupările sale constante o reprezintă problema permanentizării sistemului de vot electronic nominal prin folosirea cartelei, respectiv publicarea informaţiilor detaliate prin care publicul să poată urmări şi responsabiliza senatorii şi deputaţii.

"Recent IPP a criticat Parlamentul pentru faptul că nu foloseşte acest sistem privând cetăţenii - votanţi de informaţii esenţiale prin care să poată evalua prestaţia aleşilor. Folosirea acestui sistem cu rigurozitate trebuie urmărită de societatea civilă pentru ca datele accesate să fie utile şi conforme cu realitatea, orice derivă de acest obiectiv urmând să fie sesizat de IPP cu promptitudine", precizează sursa citată.

Citește și: Explicațiile celor mai frecvente 5 vise: Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol

IPP aminteşte că a desfăşurat în 2015 şi 2016 o campanie de conştientizare şi advocacy la nivelul Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, fiind astfel instituţionalizat sistemul de înregistrare electronică pentru fiecare parlamentar şi a opţiunii de vot asupra proiectelor de acte normative din plen. Ulterior, indică sursa citată, eforturile IPP s-au concentrat asupra creşterii transparenţei la nivelul comisiilor parlamentare permanente, jumătate dintre ele având în prezent sisteme de înregistrare şi redare în timp real a şedinţelor.

"Cerem celor două Camere să folosească sistemul electronic de vot prin cartele, să nu mai întrerupă folosirea lui, sub diverse pretexte şi să manifeste toată rigoarea în aplicarea acestuia, pentru a nu îl mai expune criticilor intenţionate ale politicienilor care caută orice motiv să se ascundă în spatele votului netransparent, imposibil de contorizat cum este cel prin ridicare de mână sau vot prin bile. Cetăţenii au dreptul să aibă informaţia corectă despre cum a votat fiecare ales asupra proiectelor de acte normative, iar conducerea celor două Camere trebuie să ia toate măsurile în acest sens", se menţionează în comunicatul IPP.

Citește și: PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc

Senatul a adoptat marţi, cu 118 voturi "pentru", proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2017 privind abrogarea OUG nr. 13/2017. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.