DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Acuzații la adresa Guvernului Dăncilă: BLOCAJ fără PRECEDENT după ce guvernul nu a alocat bani pentru proiectele prin PNDL

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam guvern sedinta

Asociația Orașelor din România (AOR) a transmis, marți, că Guvernul și-a încălcat promisiunea făcută primarilor și nu a adoptat o hotărâre privind alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2, ceea ce va duce la blocarea proiectelor, conform Mediafax.

Citește și:  Decizie de ULTIMĂ ORĂ - Când va fi supus la vot proiectul pentru desființarea SIIJ

„Asociația Orașelor din România (AOR) își exprimă mâhnirea față de încă o promisiune neonorata, făcută primarilor de Guvernul demis, care nu a adoptat în şedinţa Executivului hotărârea referitoare la alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2. Orașele primesc o nouă lovitură care va duce la blocarea proiectelor de dezvoltare şi abandonarea lor din lipsă de finanțare. AOR atrage atenția asupra refuzului Comisiei Europene de decontare din fondurile europene a proiectelor de apă şi canalizare realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cerere formulată de către guvernul demis Dăncilă. Prin această cerere, Executivul demis a încercat să recupereze 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Astfel se creștea artificial gradul de absorbţie a fondurilor europene şi se diminua deficitul bugetar, deoarece plăţile iniţiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat”, arată AOR.

Potrivit comunicatului transmis de AOR, rectificarea de buget a pus orașele mici și mijlocii din România într-o situație „fără precedent”.

„Mai mult de un sfert din orașele din România se îndreaptă spre faliment, doar câteva zile despărțindu-ne de luna noiembrie, care va fi una catastrofală pentru administrațiile locale, în lipsa fondurilor”, potrivit documentului citat.

AOR reamintește și faptul că, prin HG 752 din 14 octombrie 2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale emisă în baza rectificării de buget, 27 de orașe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 orașe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 orașe între 21 şi 30 lei/locuitor.

„După aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe au rămas cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. O sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat”, mai arată reprezentanții AOR.

AOR susține alocarea de sume suplimentare care să aducă cele 45 de oraşe „discriminate” la un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an şi alocarea pentru oraşele şi municipii de sume peste aceste valori, în acest sens, AOR propunând suma de 1.400 lei/locuitor/an.

Pentru a se putea reduce cât de mult efectele acestor măsuri, AOR cere o întâlnire urgentă cu primul ministrul, după votul din Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.