Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzațiile lui Nicușor Dan: Administrația locală vrea să distrugă 150 de hectare de spații verzi din București

nicusor dan

Prin decizii ale primăriilor de sector și ale Primăriei Generale circa 150 de hectare de spații verzi din Bucureși sunt în pericol să dispară în perioada următoare și să lase locul unor construcții care vor sufoca orașul.

Nicușor Dan, deputat de București, a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată în Parcul IOR, un inventar al situației spațiilor verzi care ar putea dispărea prin adoptarea și aplicarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) în  sectoarele 3, 4 și 6. Pentru sectoarele 4 și 6 aceste PUZ-uri sunt deja adoptate, iar cel pentru sectorul 3 se află în dezbatere publică și stârnește deja nemulțumirea cetățenilor deoarece prevede ca o parte din Parcul IOR să devină zonă construibilă. Nicușor Dan a prezentat concret, pe harta Capitalei, care sunt zonele verzi aflate în pericol de dispariție în viitorul apropiat.

,,Îi solicit public primarului Robert Negoiță să constate, printr-o expertiză, că această zonă este spațiu verde și să o treacă în PUZ ca atare. Nu putem accepta transformarea parcului în zonă construibilă așa cum dorește primarul sectorului 3,, a declarat  deputatul Nicușor Dan.

Prin PUZ sector 3 ar urma sa devină construibile și parte din Parcul Pantelimon (între Lacul Pantelimon și Șoseaua Gării Cățelu) , precum și o suprafață de 20 hectare lângă zona Trapezului, prevazută ca spațiu verde în Planul Urbanistic General. „Robert Negoiță  minte când spune că aceste zone sunt deja acoperite cu case” a spus deputatul Nicusor Dan arătând imagini ale celor două terenuri.

El a oferit și exemple din sectoarele 4 și 6, unde terenurile pe care se aflau sere și care trebuiau menționate ca spații verzi au devenit în PUZ-uri spații construibile. Spre exemplu, fostele sere Berceni, cu o suprafață de 50 hectare, au devenit zone construibile, fiind permise blocuri de 14 etaje, deși Legea 24/2007 obliga la convertirea serelor în spații verzi.

De asemenea, Nicușor Dan a vorbit și despre problema răscumpărării spațiilor verzi de către Primăria Generală, aducând în discuție suma de 50 de milioane de euro plătită pentru cele 5 ha ale Parcului Verdi. În opinia sa, banii puteau fi cheltuiți mai cu folos pentru  achiziționarea celor 40 de hectare de lângă Lacul Văcărești, în condițiile în care proprietarii parcului nu puteau schimba destinația acestui teren, prevăzut ca spațiu verde în documentele urbanistice.

O problemă importantă în București, subliniată de deputatul Nicușor Dan, este lipsa Registrului spațiilor verzi, un document absolut necesar pentru a avea un inventar clar al tuturor spațiilor verzi, mari și mici. În lipsa acestui document, aproximativ 200 de spații verzi dispar anual din Capitală, în special locuri de joacă, spații verzi dintre blocuri. Deputatul a dat exemplu și un caz din zona Timpuri Noi, unde un proprietar de teren a defrişat o zonă verde şi a construit o clădire, pentru că în documentaţie acel teren nu figura ca spaţiu verde.

Pentru spațiile verzi din Capitală luptă de 10 ani și Asociația Salvați Bucureștiul. Diana Punga, reprezentanta ASB, a vorbit în cadrul conferinței de presă despre victoriile obținute de Asociație în instanță, de la anularea PUD-ul pentru mall în Parcul Obor, la respingerea PUZ pentru blocuri pe spațiu verde în Poligrafiei, sau anularea autorizației pentru construirea unei clădiri în Parcul Emil Gârleanu.

Diana Punga a anunțat că Asociația e pregătită să continue lupta în justiție pentru apărarea spațiilor verzi puse în pericol de PUZ-urile din sectoarele 3,4 și 6 , iar pentru această luptă a solicitat și implicarea cetățenilor care iubesc orașul. Asociația va demara o campanie de donații pentru a strange banii necesari acestor procese din justiție. ,,Suntem convinși că bucureștenii își iubesc orașul și se vor implica în salvarea spațiilor verzi care asigură farmecul Capitalei,, a declarat Diana Punga.

Un apel la cetățeni a fost făcut și de Dan Trifu, reprezentantul Eco-Civica. Acesta a precizat că Bucureștiul mai are doar 1500 de hectare de spații verzi, din cele 3500 existente în urmă cu 30 de ani, iar jumătate din acestea nu sunt prevăzute ca atare în documentele urbanistice. El a subliniat că sunt prea multe încălcări ale legii, iar situația tinde să devină dramatică pentru spațiile verzi din București. ,,Trebuie să ne unim eforturile, iar implicarea cetățenilor este esențială,, a precizat Dan Trifu.

Alexandru Gâdiuță, consilier general USR, a vorbit despre lipsa de implicare a Primăriei Generale în problemele legate de protejarea mediului. ,,Primăria Capitalei declară mediul o prioritate, dar nu face nimic pentru mediu. Proiectele și parteneriatele zac în sertare, nu sunt puse în practică, pentru că nu există niciun  interes real pentru aceste probleme,, a declarat Alexandru Gâdiuță, care a acuzat conducerea Primăriei că tratează superficial situația spațiilor verzi din Capitală.

Conferința de presă organizată de deputatul Nicușor Dan , de consilierul general Alexandru Gâdiuță și de reprezentanții Asociației Salvați Bucureștiul și Eco Civica vine în contextul dezbaterii publice pe marginea Planului Urbanistic Zonal al sectorului 3, care prevede transformarea unei părți a Parcului IOR în zonă construibilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.