Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzat că a încălcat 'independența procurorilor DNA', Drulă revine: 'Sinistră este decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor'

USR
Catalin-Drula

Acuzat că a încălcat 'independența procurorilor DNA', Drulă revine: 'Sinistră este decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor'

Preşedintele USR Cătălin Drulă a catalogat ca sinistră decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor. El a adăugat că aşa-zisnul „principiu al securătăţii juridice”, despre care judecătorii Curţii Constituţionale susţin că este încălcat, se traduce prin „privilegiul odată acordat rămâne pe viaţă”, „un principiu de bază al nomenclaturii oricărui regim abuziv”, relatează News.ro.

„Sinistră este decizia CCR privind abrogarea pensiilor parlamentarilor. Aşa-numitul 'principiu al securităţii juridice' se traduce prin 'privilegiul odată acordat rămâne pe viaţă'. Un principiu de bază al nomenclaturii oricărui regim abuziv. O decizie care dă cale liberă acordării altor privilegii plătite din bani publici. E suficient să intre în vigoare o zi şi vor rămâne pe viaţă. Este cazul pensiilor speciale ale foştilor primari. La 1 ianuarie intră în vigoare. Dacă nu sunt abrogate până atunci, vor rămâne pe viaţă şi vom avea încă câteva zeci de mii de beneficiar de pensii speciale în România”, a scris Cătălin Drulă, marţi pe Facebook.

Liderul USR a adăugat că atunci când a fost vorba de „legea creşterii taxelor” a premierului Ciolacu, pe care şi-a angajat răspunderea, Curtea Constituţională nu a văzut nicio problemă privind încălcarea securitiţii juridice, fiind în regulă ca toată lumea să plătească taxe mărite, „cu încălcarea şi derogarea de la tot cadrul normativ fiscal existent”.

„Când a fost vorba de Legea creşterii taxelor a lui Ciolacu pe care şi-a angajat răspunderea, CCR n-a văzut nicio problemă cu încălcarea securităţii juridice. E ok să plătim toţi taxe mărite cu efect imediat, de luna următoare, cu încălcarea şi derogarea de la tot cadrul normativ fiscal existent. Instituţii care ar trebui să asigure protecţia drepturilor constituţionale şi baza republicii noastre sunt cele care instituie nedreptatea. O nedreptate vizibilă de pe Lună. Încet-încet, noua nomenclatura a capturat instituţiile României şi sub aparenţa unui regim democratic, am ajuns din nou la un regim oligarhic, cleptocrat şi autoritar. Anul viitor poate fi ultima şansă să îi oprim”, a completat Drulă.

Context

Curtea Constituţională a decis, marţi, cu unanimitate de voturi, că abrogarea pensiilor foştilor parlamentari este neconstituţională şi a precizat că, prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limită de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită.

Astfel, CCR a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale privind principiile statului de drept şi al securităţii juridice, privind neretroactivitatea legii şi dreptul de proprietate privată.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională a mai observat că indemnizaţia pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.

De asemenea, Secția pentru procurori a CSM anunță că, în urma unei sesizări din oficiu, a stabilit că președintele USR, Cătălin Drulă, a încălcat independența procurorilor DNA când s-a referit la dosarul vaccinurilor, în care este vizat și fostul ministru Vlad Voiculescu, numindu-l „cel mai mare malpraxis judiciar”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.