Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzat de hărţuire de fosta sa amantă, fostul rege spaniol Juan Carlos caută imunitate judiciară la Londra

Agerpres - Reuters
Juan Carlos I

Fostul rege spaniol Juan Carlos încearcă din nou să obţină din partea justiţiei britanice imunitate pentru perioada anterioară abdicării sale din anul 2014, în timp ce fosta sa amantă Corinna Larsen îl acuză de ''hărţuire'', relatează marţi AFP, potrivit Agerpres.

Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), în vârstă de 58 de ani, a fost amanta lui Juan Carlos între anii 2004 şi 2009. Ea susţine că, după ruperea relaţiei lor, a fost hărţuită şi urmărită timp de opt ani la ordinul suveranului spaniol, ea şi copiii săi au primit ameninţări şi persoane necunoscute i-au pătruns în locuinţă.

Ea mai afirmă că Juan Carlos i-a cerut să-i restituie cadouri, cum ar fi bijuterii şi opere de artă, precum şi bani în sumă de 65 de milioane de euro.

Fostul rege, acum în vârstă de 84 de ani, respinge cu tărie toate aceste acuzaţii.

Corinna Larsen a depus plângere împotriva lui pentru hărţuire în anul 2020, la Londra, unde ea trăieşte în prezent, şi îi cere despăgubiri pentru prejudiciul psihologic şi pierderea de venituri provocate, susţine ea, de anxietate, cerând totodată emiterea unui ordin de restricţie împotriva fostului suveran.

Însă aici apare problema imunităţii lui Juan Carlos, care din anul 2020 trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite. El a părăsit Spania în urma scandalurilor provocate de acuzaţii de corupţie, în special aceea că ar fi încasat un comision de o sută de milioane de dolari din partea saudiţilor, comision legat de un contract privind construirea unei linii ferate de mare viteză între Mecca şi Medina.

Justiţia elveţiană a deschis un dosar legat de aceste acuzaţii, dosar între timp închis, dar în acest caz a fost implicată şi Corinna Larsen, către care Juan Carlos ar fi transferat 65 de milioane de dolari din acel presupus comision, sumă care corespunde celei pe care el i-o solicită acum.

Înalta Curte din Londra a stabilit în luna martie că Juan Carlos nu beneficiază de imunitate personală, întrucât nu mai este şef de stat sau membru al familiei regale. Inclusiv în cazul acţiunilor anterioare abdicării sale din 2014, actele de ''hărţuire'' de care este acuzat de fosta sa amantă ''nu ţin de sfera activităţii guvernamentale sau a suveranului'' pentru care ar putea beneficia de imunitate în virtutea dreptului britanic, a mai hotărât instanţa londoneză.

Însă fostul suveran spaniol a atacat cu recurs acest verdict, iar Curtea de Apel britanică a început marţi audierile, la care nici Juan Carlos şi nici Corinna Larsen nu au fost prezenţi, o decizie fiind aşteptată în câteva săptămâni.

Însă oricare va fi hotărârea definitivă a justiţiei britanice, Juan Carlos nu poate obţine protecţie pentru faptele comise ulterior abdicării, iar majoritatea celor reclamate de fosta sa amantă privesc această perioadă de după 2014.

Personalitate respectată după ce a permis revenirea Spaniei la democraţie în urma morţii dictatorului Franco în anul 1975, regele Juan Carlos şi-a văzut popularitatea prăbuşindu-se începând din 2012, în urma scandalurilor personale şi dezvăluirilor despre modul său de viaţă opulent.

Într-un podcast realizat de jurnalişti britanici, intitulat ''Corinna şi regele'' şi publicat luni, generând deja polemici în Spania, Corinna Larsen spune că relaţia sa cu fostul rege spaniol i-a deschis porţile unei lumi ''periculoase''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.