Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații de conflict de interese: Ministrul britanic al climei a primit donații de la companii din domeniul combustibililor și aviației

Graham Stuart

Ministrul britanic al climei - care a declarat recent că nu toți combustibilii fosili sunt "odrasla diavolului" - a primit donații pentru campanie de la unul dintre cei mai mari distribuitori de combustibil din Marea Britanie, precum și de la un consultant în domeniul aviației și de la o firmă de recrutare, potrivit The Guardian.

Graham Stuart, deputat conservator pentru Beverley și Holderness, a fost numit ministru al climei de către Rishi Sunak în septembrie. El este responsabil de strategia net zero și de generarea de energie cu emisii reduse de carbon și este liderul Camerei Comunelor pentru căldură curată.

Stuart i-a derutat pe unii în timpul scurtului său mandat de ministru al climei, afirmând că o nouă rundă de acordare a licențelor pentru petrol și gaze naturale este "bună pentru mediu" și, mai recent, declarând că nu toți combustibilii fosili ar trebui să fie "priviți ca fiind odraslele diavolului".

Acum a ieșit la iveală faptul că, în 2019, Stuart a primit o donație de 10.000 de lire sterline pentru campania sa de realegere de la JR Rix & Sons, o afacere cu sediul în Hull, implicată în principal în distribuția și vânzarea de combustibil, inclusiv ulei de încălzire, motorină și benzină.

Printre companiile din grupul JR Rix & Sons se numără Rix Petroleum, precum și Rix Heating, specializată în furnizarea și întreținerea rezervoarelor de petrol și a cazanelor, Rix Shipping, care operează o flotă de petroliere, și Maritime Bunkering, unul dintre cei mai mari furnizori de combustibili marini din estuarul Humber.

Pe lângă filialele axate pe combustibilii fosili, Rix a declarat că este, de asemenea, implicată în întreținerea parcurilor eoliene offshore și în măsurarea emisiilor de dioxid de carbon și că dezvoltă capacități în domeniul iluminatului cu consum redus de energie, al energiei solare și al încărcării vehiculelor electrice.

În plus, Stuart a primit o donație de 2.000 de lire sterline de la Bostonair, un consultant în domeniul aviației cu sediul în Hull. Bostonair a declarat că 95% din vânzările sale sunt realizate pe piețele externe, astfel încât politica britanică privind clima nu îi va afecta probabil activitatea.

Guvernul a declarat că Stuart a declarat public donațiile pentru cheltuielile electorale, în conformitate cu procedurile obișnuite.

Caroline Lucas, deputat al Partidului Verde pentru Brighton Pavilion, a declarat: "Faptul că banii proveniți din combustibilii fosili murdari ajung direct în buzunarele miniștrilor, care apoi dau undă verde unor noi licențe de petrol și gaze și unei mine de cărbune care distruge clima, este un adevărat scandal - iar publicul și planeta noastră vor plăti prețul. Dacă Stuart nu recunoaște acest conflict de interese flagrant, nu ar trebui să fie în funcție - este timpul să scoatem definitiv combustibilii fosili din politică."

Dezvăluirea, care este o chestiune de interes public, vine la scurt timp după ce Stuart a declarat în fața grupului parlamentar al tuturor partidelor pentru mediu că a susținut cu fermitate o nouă mină de cărbune în Cumbria și a sprijinit ultima rundă de acordare a licențelor pentru petrol și gaze.

Susținând aceasta din urmă, Stuart a spus că este nevoie de o abordare mai nuanțată a combustibililor fosili "în loc de a vedea toți combustibilii fosili ca pe o odraslă a diavolului".

În cadrul aceleiași întâlniri, el a declarat că are "timp pentru scepticii privind schimbările climatice" și că nu crede că aceștia ar trebui "scoși din discuție".

La începutul discuției, el a cerut Regatului Unit să "își dubleze eforturile pentru a reduce gazele cu efect de seră", adăugând: "Schimbările climatice sunt o problemă globală și vom avea succes doar dacă lucrăm împreună".

Un purtător de cuvânt al companiei JR Rix & Sons a declarat: "Nu este o problemă: "JR Rix & Sons Ltd. l-a susținut pe Graham Stuart MP în mai multe rânduri de când a fost ales pentru prima dată, fiind un parlamentar popular și activ din Yorkshire de Est, care reprezintă o circumscripție în care locuiesc mulți dintre angajații noștri.

"De asemenea, afacerea susține rolul lui Graham Stuart în calitate de ministru al climei. Fiind un grup divers de companii, JR Rix & Sons Ltd este puternic implicat în industria energiei regenerabile și promovează în mod activ HVO cu emisii reduse de carbon ca o alternativă mai curată la combustibilii tradiționali din hidrocarburi."

Rix a precizat că este, de asemenea, un producător important de case de vacanță și cabane, care "oferă oamenilor posibilitatea de a se bucura de vacanțe de lux în Marea Britanie și de a evita emisiile de carbon create de zborul cu avionul".

"Fiind o afacere veche de 150 de ani, care a prosperat prin inovație, JR Rix & Sons Ltd va continua să investească în combustibili și tehnologii regenerabile pentru a sprijini Marea Britanie în atingerea obiectivului său de zero net."

Mark Parkes, directorul executiv al grupului Bostonair, care a făcut, de asemenea, o donație personală de 2.000 de lire sterline pentru Stuart, înregistrată în ianuarie 2020, a declarat: "Am făcut o donație de 2.000 de lire sterline pentru Stuart: "Am decis să sprijinim campania electorală a lui Graham datorită activității excelente pe care a desfășurat-o în circumscripția sa, unde se află sediul afacerii noastre.

"El a fost implicat în numeroase inițiative la nivel local și, atunci când a fost în comitetul select pentru educație, a făcut multe pentru a îmbunătăți angajamentul dintre școlile noastre locale și afaceri - un lucru care rămâne foarte important pentru noi astăzi, cu 27% din echipa noastră de la sediul central care a fost educată în școlile din Beverley.

"În perioada în care s-a ocupat de comerțul internațional, a fost activ în sprijinirea eforturilor noastre, în cele din urmă nereușite, de a păstra ceea ce se numește licență AUG (o licență de închiriere de forță de muncă pentru Germania), care a fost revocată la sfârșitul perioadei de tranziție după decizia Regatului Unit de a părăsi UE."

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat "Ministrul a declarat public donațiile pentru cheltuieli electorale în conformitate cu procesele obișnuite.

"Nu este neobișnuit ca miniștrii să primească donații în calitatea lor de membri ai parlamentului și există procese bine stabilite pentru a gestiona conflictele de interese."

Todd Smith, fost pilot de avion, co-fondator al grupului de campanie Safe Landing și membru al Extinction Rebellion, a declarat: "Nu am avut nicio legătură cu această situație: "Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece este clar că planurile guvernamentale privind clima, cum ar fi strategia "Jet Zero" pentru aviație, a fost dictată de industrie și îi duce pe lucrători în pericol.

"Este clar că atât publicul, cât și lucrătorii din aceste industrii sunt înșelați de oameni în care ar trebui să avem încredere în mod inerent. În loc să continuăm această capturare corporatistă, avem nevoie de adunări ale cetățenilor și lucrătorilor care să elimine corupția politică într-un peisaj lipsit de bun simț."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.