Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii de genocid împotriva poporului palestinian din Fâşia Gaza: Elveţia, plângeri penale împotriva preşedintelui israelian Isaac Herzog

ndtvimg.com
Isaac Herzog

Mai multe plângeri penale au fost depuse în Elveţia împotriva preşedintelui israelian Isaac Herzog, care joi a participat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, relatează agenţia de presă elveţiană Keystone-ATS, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Aceste plângeri vor fi tratate conform procedurii obişnuite, a declarat pentru agenţia de presă elveţiană Ministerul Public al Confederaţiei (MPC, biroul procurorului general).

MPC a mai indicat că a luat legătura cu Ministerul elveţian de Externe pentru a examina problema imunităţii preşedintelui israelian şi nu a precizat la ce se referă plângerile.

Contactat de agenţia France Presse, MPC nu a răspuns imediat.

Plângerile au fost depuse de grupul "Legal Action Against Crimes Against Humanity", conform Keystone-ATS.

Acuzaţii de genocid

Citând un comunicat, agenţia de presă elveţiană indică faptul că grupul solicită deschiderea unei anchete penale în Elveţia, în paralel cu acuzaţiile de genocid împotriva poporului palestinian din Fâşia Gaza, aduse de Africa de Sud împotriva Israelului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie. (CIJ).

În ultimele zile a avut loc o audiere în faţa celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite, cu sediul la Haga, pe care Pretoria a sesizat-o luna trecută, argumentând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948, după Holocaust.

Africa de Sud doreşte ca judecătorii să ordone Israelului să oprească "imediat" campania militară lansată în Fâşia Gaza după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a provocat în jur de 1.140 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului, dintre care aproximativ 100 au fost eliberate în timpul unui armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie.

În represalii, Israelul a promis că va distruge Hamas la putere în Fâşia Gaza şi a lansat o ofensivă pe acest teritoriu palestinian care a făcut cel puţin 24.620 de morţi, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit guvernării Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.