Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii grave ale armatei ruse la adresa rebelilor din Siria: 'Au lansat o ofensivă în timpul armistiţiului'

www.newsweek.com
Vladimir Putin Bashar al-Assad

Armata rusă i-a acuzat marţi pe rebelii sirieni că au lansat o ”ofensivă” contra forţelor regimului lui Bashar al-Assad în enclava siriană Ghouta de Est, în timpul ”armistiţiului umanitar” decretat de Moscova, relatează AFP. ”În timpul armistiţiului umanitar, combatanţi din grupări armate au continuat să atace poziţii ale forţelor guvernamentale” în Ghouta de Est, după care au ”trecut la ofensivă” în acest fief rebel situat în apropiere de Damasc, a anunţat conducătorul Centrului rus de reconciliere a beligeranţilor în Siria, Iuri Evtuşenko, într-un comunicat.

Potrivit generalului Evtuşenko, în cursul acestui armistiţiu - instituit zilnic începând de marţi, între orele 7.00 GMT (9.00, ora României) şi 12.00 GMT (14.00, ora României), în Ghoita de Est - rebelii au procedat la ”foc intens de artilerie”, mai ales la tiruri de mortier, vizând între altele culoarul umanitar destinat trimiterii de ajutoare şi evacuării medicale. ”Îndemnăm liderii grupărilor armate din Ghouta de Est să respecte armistiţiul şi să nu blocheze plecarea civililor către zone securizate”, a subliniat Evtuşenko.

Pe de altă parte, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a îndemnat marţi regomul al-Assad să ”accepte” armistiţiul umanitar decretat de Rusia, care constă în opinia sa o ocazie de ”reluare a dialogului”. ”Cele trei grupări majore din Ghouta de Est (Aylaq al-Rahman, Jaish al-Islam şi Ahrar al-Sham) tocmai au scris preşedinţiei Consiliului de Securitate al ONU, acceptând armistiţiul umanitar. Este important ca şi regimul lui Bashar al-Assad să o spună”, a declarat el la Moscova, după o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Catalogând drept un ”progres real” armistiţiul anunţat luni de preşedintele rus Vladimir Putin, care intră în vigoare zilnic, Le Drian a apreciat totodată că acesta rămână însă doar ”o etapă”. ”Trebuie să se meargă mai departe”, a îndemnat el. ”Noi dorim să găsim forma unui mecanism de supraveghere a armistiţiului”, a continuat el, îndemnând să se profite de acest lucru în vederea ”reluării dialogului sub egida ONU”.

Rusia a anunţat luni acest armistiţiu în Ghouta de Est, după adoptarea în unanimitate,sâmbătă, de către Consiliul de Securitate al ONU, după discuţii aprige, a unei rezoluţii care reclamă ”fără întârziere” un armistiţiu de 30 de zile în întreaga Sirie. Rezoluţia a rămas însă fără efect, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.