Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații grave de la Kiev: Rusia intenţionează să deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua electrică ucraineană

captura Telegram
Zaporoje centrala

Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o ''provocare pe scară largă'' acolo.

De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o ''provocare'' la centrala de la Zaporojie.

Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din jurul centralei.

Vorbind în faţa presei după convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală.

''Instalaţia nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei'', a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de ''sinucidere''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.