Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii grave în Rusia: Lumea ar avea acces liber pe internet la datele militarilor

scandal

Un site de ştiri a acuzat armata rusă ca a lăsat practic acces liber pe internet pentru "potenţiali inamici" la datele personale ale militarilor, provocând marţi mânia Ministerului Apărării, relatează AFP. Site-ul local de ştiri Fontanka.ru din Sankt Petersburg a anunţat luni că oricine putea avea acces la informaţii despre soldele, gradul şi locul de serviciu al militarilor ruşi printr-o funcţionalitate disponibilă pe site-ul oficial al Ministerului Apărării, conform Agerpres.

Oricine cunoaşte data naşterii unui soldat şi numărul său personal în armată poate avea acces pe site la "descrierea parcursului acestui militar (...), a gradului său, la sarcinile încredinţate şi situaţia sa financiară", asigură Fontanka.ru.

Site-ul a dezvăluit astfel, susţinând că a folosit această funcţionalitate concepută doar pentru militari, că solda lunară a comandantului Roman Filipov - pilotul rus ucis sâmbătă în Siria după doborârea avionului său deasupra regiunii Idleb - era de 100.000 de ruble (aproximativ 1.400 de euro la rata de schimb de marţi).

"Acest comandant emerit câştiga de fapt în Siria mai puţin decât un combatant obişnuit al unei companii militare private", precum cei ai "Grupului Wagner", o organizaţie rusă a cărei prezenţă în Siria a făcut obiectul unor anchete în presă, subliniază Fontanka.ru.

Protecţia insuficientă a datelor pe site-ul Ministerului Apărării "provoacă îngrijorare militarilor noştri şi oferă avantaje inamicului", adaugă site-ul.

La rândul său, Ministerul Apărării a criticat violent marţi publicarea acestor informaţii, acuzând site-ul Fontanka.ru că "a depăşit limitele acceptabilităţii, inclusiv de decenţă elementară şi etică jurnalistică".

"Suntem convinşi că forţele de ordine vor lua act de ceea ce s-a întâmplat în conformitate cu legea rusă", a adăugat ministerul într-un comunicat.

Fontanka.ru s-a apărat subliniind că scopul articolului său a fost acela de "a evidenţia defectul" pe site-ul Ministerului Apărării, putând fi folosit chiar de "inamici potenţiali" ai Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.