Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații respinse: FMI își exprimă 'încrederea deplină' în Kristalina Georgieva

The National
Kristalina Georgieva FMI

Fondul Monetar Internațional a decis să o mențină pe Kristalina Georgieva în funcția de director general, în pofida acuzațiilor potrivit cărora aceasta a influențat un raport în favoarea Chinei, în timp ce lucra la Banca Mondială, relatează CNBC, conform Mediafax.

Consiliul de administrație al FMI s-a reunit luni pentru a analiza acuzațiile potrivit cărora Georgieva ar fi exercitat presiuni asupra personalului pentru a contribui la îmbunătățirea poziției Chinei în clasamentul "Doing Business" al Băncii Mondiale.

"După ce a analizat toate dovezile prezentate, Consiliul de administrație își reafirmă încrederea deplină în conducerea și capacitatea directorului general de a continua să își îndeplinească în mod eficient atribuțiile", a declarat FMI în urma analizei.

Fondul a precizat că informațiile prezentate în timpul revizuirii "nu au demonstrat în mod concludent că directorul general a jucat un rol necorespunzător".

Separat, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat într-o declarație că, în lipsa "unor dovezi directe suplimentare în ceea ce privește rolul directorului general, nu există o bază pentru o schimbare a conducerii FMI".

Georgieva este șefa FMI din octombrie 2019.

Înainte de aceasta, ea a lucrat la Banca Mondială din 2017. Un raport, realizat de firma de avocatură WilmerHale și solicitat de comitetul de etică al băncii, a afirmat că ea a influențat rezultatul unor cercetări importante pentru a îmbunătăți percepția asupra Chinei.

WilmerHale a declarat, în septembrie, că, în timpul cât a lucrat la Banca Mondială, "Georgieva s-a implicat direct în eforturile de îmbunătățire a poziției din clasament a Chinei [în raportul Doing Business]".

Raportul "Doing Business" este o piesă emblematică a cercetării anuale a Băncii Mondiale, care evaluează cât de prietenoasă este o națiune pentru afaceri.

În raportul din 2018, China s-a clasat inițial pe locul 85, dar după influențe din interiorul echipei de conducere și intervenții de la Beijing; țara a ajuns pe locul 78, potrivit evaluării WilmerHale.

Într-o declarație din 16 septembrie, Georgieva a spus "Nu sunt de acord în mod fundamental cu concluziile și interpretările raportului WilmerHale".

Țări precum Franța, Germania, Italia și Marea Britanie ar fi susținut-o pe Georgieva să rămână la conducerea FMI. Cu toate acestea, unii oficiali din Statele Unite au fost ceva mai sceptici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.