Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzatul în atentatul din staţia de metrou Parsons Green de la Londra spune că a fost 'antrenat să ucidă' de SI

www.antena3.ro
atac Londra

Tânărul irakian acuzat în legătură cu atentatul din staţia de metrou Parsons Green, la Londra, soldat cu 30 de răniţi în septembrie, a declarat că a fost ”antrenat să ucidă” de către gruparea Statul Islamic (SI), potrivit unor documente prezentate la deschiderea procesului, scrie AFP, conform news.ro.

Ahmed Hassan Mohammed Ali, un irakian în vârstă de 18 ani, domiciliat în Surrey, la sud-vest de Londra, este acuzat de tentativă de ucidere şi folosirea unui dispozitiv susceptibil să pună în pericol viaţa altora, acuzaţii în legătură cu care a pledat ”nevinovat”.

Tânărul a sosit în Regatul Unit în octombrie 2015, prin tunelul de sub Canalul Mânecii, la bordul unui camion, fără documente de identitate. El a cerut apoi azil politic, în ianuarie 2016, de ”frica Statului Islamic”.

Curtea penală de la Old Bailey, la Londra, a luat miercuri cunoştinţă de note dintr-o întâlnire între tânăr şi serviciile britanice de imigraţie .

El şi-a evocat viaţa în Irak şi a spus că a fost obligat să se supună SI, pentru a evita represalii asupra familiei sale. ”Ei ne-au antrenat să ucidem. Totul era bazat pe religie”, declara el, precizând că a urmat un antrenament alături de alte aproximativ 1.000 de persoane.

Atentatul, comis pe 15 septembrie 2017 cu o bombă artizanală care nu a funcţionat bine, plasată în metrou, la o oră de vârf, s-a soldat cu 30 de răniţi, fără vreun caz grav, în staţia Parsons Green, în sud-vestul capitalei britanice.

Potrivit procurorului, bomba avea câteva sute de grame de triperoxid de triacetonă - TATP -, un exploziv preferat de juhadişti.

Statul Islamic nu a revendicat atentatul, iar autorităţile britanice rămân circumspecte în legătură cu acest subiect.

Acest atac a fost al cincilea în regatul Unit în decurs de şase luni. Treizeci şi cinci de persoane au fost ucise în atentatele precedente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.