Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăratul pericol pentru Republica Moldova nu este Rusia: 'Mai periculoşi, în situaţia actuală, sunt Igor Dodon şi Ilan Şor'

Vulnerabilităţile interne ale Republicii Moldova sunt în prezent mai periculoase decât cele externe, consideră Vladimir Socor, expert la Fundaţia Jamestown, într-un interviu acordat unor media locale din Chişinău, potrivit IPN.md, scrie AGERPRES.

Atât timp cât armata rusă este concentrată pe regiunea Donbas (estul Ucrainei), Republica Moldova nu este o prioritate pentru Moscova, a apreciat el în cadrul unei emisiuni la Jurnal.TV.

"Republica Moldova nu este o prioritate în politica externă a Rusiei. Republica Moldova prezintă un interes foarte limitat pentru Rusia, şi mai limitat în condiţiile războiului din Ucraina, unde Rusia se descurcă foarte greu şi nu doreşte să-şi complice situaţia şi mai mult prin acţiuni de destabilizare în Republica Moldova. Mai ales că armata rusă încă nu s-a apropiat în mod primejdios de Republica Moldova", a declarat Socor, expert în spaţiul ex-sovietic şi relaţiile dintre SUA şi Rusia.

Lucrurile s-ar schimba dacă armata rusă s-ar apropia de Odesa. Deocamdată, posibilitatea unor destabilizări din partea Rusiei rămâne una teoretică, apreciază el.

În opinia sa, fenomenul alertelor false cu bombă din ultimul timp are menirea de a induce populaţiei un sentiment de panică şi de îndoială faţă de capacitatea instituţiilor statului de a face faţă unor posibile situaţii de destabilizare.

Guvernarea de la Chişinău trebuie să pună capăt acestor tentative periculoase de tensionare a situaţiei, înainte ca Rusia să-şi concentreze forţele în regiunea Nikolaev-Odesa.

"Mai periculoşi, în situaţia actuală, sunt (Igor) Dodon şi (Ilan) Şor şi finanţatorii lor din umbră. Vulnerabilităţile interne ale Republicii Moldova sunt, deocamdată, mai ameninţătoare decât vulnerabilităţile externe", a apreciat el, referindu-se la fostul preşedinte socialist, aflat în prezent în arest la domiciliu, fiind acuzat de îmbogăţire ilicită şi trădare. şi la deputatul fugar, controversatul om de afaceri Ilan Şor, condamnat la 7,5 ani de închisoare în prima instanţă, în 2017, în dosarul furtului miliardarului, care se ascunde de justiţia moldoveană în Israel. Ambii sunt lideri populişti, care pledează pentru o apropiere de Rusia şi controlează partide proruse în parlamentul de la Chişinău.

Organele de drept şi Serviciul de Informaţii şi de Securitate (SIS) trebuie să rezolve situaţia cu ameninţările de securitate din partea lui Dodon şi Şor, înainte ca ruşii, eventual, să se apropie de Odesa, a mai spus expertul citat.

În Republica Moldova a fost înregistrat în ultima perioadă un număr record de alerte false cu bombă.

Potrivit Ministerului de Interne moldovean, o astfel de alertă falsă costă bugetul de stat 60.000 de lei (moldoveneşti). Pentru a descuraja acest fenomen, Ministerul de Interne a propus majorarea pedepsei cu închisoarea şi mărirea amenzilor pentru cei care anunţă plasarea unor bombe în instituţii publice, potrivit portalului citat.

Astfel, în urma modificării Codului Penal, plafonul amenzilor pentru astfel de anunţuri false va creşte de la 50.000 de lei (moldoveneşti) până la 150.000 de lei. De asemenea, fapta ar putea fi pedepsită cu până la 12 ani de închisoare, notează IPN.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.