Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărul despre starea de sănătate a lui Biden și Trump: cunoaștem doar ce, cum și cât vor ei să divulge

nytimes.com
trump biden

În 2008, când senatorul John McCain era cea mai în vârstă persoană care încerca să obțină un prim mandat la Casa Albă, campania sa a încercat să liniștească publicul în legătură cu starea sa de sănătate. Aceasta i-a lăsat pe reporteri să examineze 1 173 de pagini de note scrise de mână, rezultate de laborator și documente de asigurare, inclusiv detalii despre biopsiile senatorului, examenele de prostată și chiar despre "pistruiile foarte ușoare de bronz" de pe fese. Avea 71 de ani, sccrie The New York Times.

Astăzi, președintele Biden are 81 de ani, iar rivalul său, Donald J. Trump, 77 de ani, iar mulți alegători consideră că ambii bărbați sunt prea bătrâni pentru încă un mandat. Medicii lor îi proclamă apți pentru a servi, dar niciunul dintre ei nu a fost de acord să își deschidă fișele medicale pentru a dovedi acest lucru.

Biden a publicat în februarie un rezumat de șase pagini cu rezultatele testelor medicale, dar medicul său a refuzat să fie intervievat de reporteri, încălcând astfel practica din trecut. Trump a dezvăluit mai puțin decât Biden; ultima sa notă publică de la medicul său, în noiembrie, a avut o lungime de trei paragrafe. Niciunul dintre cei doi bărbați nu s-a prezentat la o evaluare cuprinzătoare a aptitudinii sale mentale, o baterie de teste administrate adesea persoanelor de vârsta lor.

Adevărul de lungă durată despre sistemul politic american este că președinții și candidații prezidențiali aleg ce să testeze, ce să ignore, câte informații medicale să facă publice și, în cele din urmă, ce vor ști alegătorii despre sănătatea și bunăstarea lor.

Dar alegerea dintre cele două persoane cele mai în vârstă care au candidat vreodată la președinție pune la îndoială această noțiune.  Biden și  Trump nu numai că nu reușesc să facă nimic în plus pentru a-i asigura pe americani că pot conduce până în al nouălea deceniu de viață, dar fac mai puțin decât predecesorii lor în unele privințe importante.

The New York Times a trimis scrisori de cinci pagini către campania lui Trump și Casa Albă cu întrebări detaliate despre sănătatea candidaților. Campania lui Trump nu a răspuns la scrisoare, care includea întrebări privind sănătatea mintală, sănătatea cardiacă și dacă a luat Ozempic pentru a slăbi.

Casa Albă a direcționat întrebările despre sănătatea lui Joe Biden către rezumatul medicului său de la examenul medical al președintelui din februarie, care a concluzionat că Biden este apt pentru serviciu. "Joe Biden este mândru că a fost transparent cu dosarele sale de sănătate în calitate de vicepreședinte, de candidat la președinție și de președinte", a declarat Andrew Bates, un purtător de cuvânt al Casei Albe. "El crede că toți liderii datorează acest nivel de onestitate poporului american".

Cu toate acestea, întrebările adresate de The Times cu privire la aptitudinea mentală nu au fost abordate în rezumat.

"Nu vreau să fiu ageamiu și nu aș face niciodată un diagnostic de fotoliu, dar cred că avem nevoie de examene neuropsihologice complete", a declarat Dr. Rudolph E. Tanzi, profesor de neurologie la Harvard Medical School și director al McCance Center for Brain Health de la Massachusetts General Hospital.

El se referea la o serie de 33 de teste cunoscute sub numele de Bateria de evaluare neuropsihologică, care poate detecta demența și alte disfuncții cerebrale.

"Trebuie să dai un examen pentru a conduce", a spus Dr. Tanzi. "Aceștia dau examenul pentru a fi la Casa Albă, unde ai butoane pe care le poți apăsa și care ar putea pune capăt lumii."

În interviurile cu o duzină de experți de top din țară în materie de îmbătrânire, toți au descris modele inexorabile care aproape întotdeauna se accelerează după vârsta de 80 de ani. Corpul devine mai fragil, mai predispus la daune și mai puțin probabil să se refacă rapid. Riscul de boli cognitive crește. Trei la sută dintre persoanele între 65 și 69 de ani au fost diagnosticate cu demență; la vârsta de 90 de ani, procentul este de 35 la sută.

Întrebările privind vârsta și sănătatea celor doi candidați străbat dezbaterea politică. Până acum, răspunsurile nu au fost oferite.

Asta înseamnă că americanii sunt lăsați să judece aptitudinea lor pentru funcție în ceea ce experții în îmbătrânire spun că este cel mai rău mod posibil: de la distanță, în mare parte pe baza unor fragmente din aparițiile lor publice - cele bune și cele rele.

Lucruri necunoscute despre Biden

Președintele are o replică obișnuită pentru oricine își exprimă îngrijorarea cu privire la vârsta și aptitudinea sa mentală: "Privește-mă".

Consilierii săi au spus că face exerciții fizice în mod regulat, ridicând greutăți în unele dimineți și mergând pe Peloton. Luna trecută, a ținut un discurs energic și energic despre Starea Uniunii. Iar în ultimele săptămâni, a străbătut țara pentru a ține discursuri și a colecta bani pentru campanie într-un ritm care ar putea epuiza orice candidat, indiferent de vârstă.

Dar alte apariții sunt enorm de dăunătoare. La o strângere de fonduri exclusivistă din New York, vara trecută, el a povestit despre violențele rasiale din Charlottesville, Virginia, care l-au inspirat să candideze la președinție în 2020. Câteva minute mai târziu, a povestit din nou aceeași întâmplare, practic cuvânt cu cuvânt, atrăgând priviri îngrijorate din partea mulțimii.

"Știu că arăt de parcă aș avea 30 de ani", a glumit mai târziu Biden, în fața râsului ușor din sală. "Sunt de mult timp pe aici și fac asta".

În februarie, avocatul special care investighează modul în care Biden a gestionat documentele clasificate l-a descris ca fiind un om în vârstă cu "facultăți diminuate". Raportul, întocmit de procurorul Robert K. Hur, l-a înfuriat pe Biden și pe aliații săi, care au spus că a descris o imagine extrem de inexactă.

O analiză făcută de New York Times a transcrierii interviului, care s-a întins pe parcursul a două zile în octombrie, în timp ce Biden reacționa la atacul Hamas asupra Israelului, a constatat că acesta a fost clar și convingător în cea mai mare parte a interogatoriului, bâjbâind doar ocazional cu datele și succesiunea evenimentelor.

Toți medicii intervievați pentru acest articol au spus că este dificil, dacă nu imposibil, să diagnostichezi pe cineva pe baza unor momente sau observații izolate. Ei au spus că stresul, lipsa somnului sau multitasking-ul - mai degrabă decât orice declin mental - ar putea duce la gafe.

"Aceste lucruri sunt reale. Dar ele nu vă spun dacă poate lua o decizie sau nu", a declarat Dr. Nir Barzilai, directorul Institutului de Cercetare a Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein.

În timpul examenului medical al lui Biden, medicul său și o echipă de specialiști au ales să nu efectueze Bateria de evaluare neuropsihologică sau o evaluare cuprinzătoare similară a capacității sale mentale.

Medicul a decis că nu era nevoie de un astfel de test deoarece Biden a demonstrat în mod regulat ceea ce echipa medicală a considerat a fi o funcționare executivă de nivel înalt, potrivit unor persoane familiare cu decizia.

O persoană din echipa a lui Biden a pus problema în felul următor: După ce președintele navighează ore întregi în cadrul unor întâlniri complicate de politică externă în timpul unor călătorii epuizante peste hotare, ar fi inutil să îl punem să dea un test în care să fie întrebat care imagine este un leu și care este un rinocer.

Dr. Sayed Azizi, șeful clinic de neurologie comportamentală și tulburări de memorie de la Universitatea Yale, a declarat că examenele care depășesc cu mult acest tip de întrebări simple sunt obișnuite în anumite domenii după o anumită vârstă.

"Adesea, chiar și în medicină, medicii care au peste 70 de ani sau cam așa ceva, trebuie să meargă anual la medic și fie să facă aceste teste, fie nu, fie cineva trebuie să le certifice că sunt în regulă pentru a practica medicina", a spus el. "Majoritatea spitalelor au acest lucru".

Casa Albă susține că detaliile publicate de Dr. Kevin O'Connor, medicul lui Biden, sunt suficiente și că mai mulți medici prezidențiali din trecut au ales să nu se adreseze reporterilor în sala de ședințe a Casei Albe. Dr. O'Connor a declarat că un examen "extrem de detaliat" nu a dat niciun rezultat care să corespundă unor afecțiuni neurologice, cum ar fi un accident vascular cerebral, scleroză multiplă sau boala Parkinson.

El a spus că mersul vizibil mai rigid al lui Biden a fost rezultatul artritei coloanei vertebrale, al durerii la șold și al neuropatiei periferice, o afecțiune definită prin pierderea senzației la nivelul picioarelor.

Rezumatul doctorului O'Connor a inclus, de asemenea, rezultatele analizelor comune de sânge, medicamentele luate și o discuție despre lupta președintelui cu apneea de somn. Dar Dr. O'Connor nu a furnizat niciun document justificativ.

Cea mai mare omisiune, potrivit experților medicali, a fost lipsa testelor cognitive. Dr. Tanzi a declarat că astfel de teste ar trebui să fie administrate oricărui candidat la președinție în vârstă de 50 de ani sau mai mult, de către medici care nu au nici o loialitate politică sau personală față de aceștia.

"Trebuie să fie o evaluare independentă", a spus el. "Acest lucru este absolut esențial".

Lucruri necunoscute despre Trump

Chiar și după standardele candidaților anteriori - și spre deosebire de Biden - informațiile pe care Trump le-a furnizat despre propria sănătate au fost excepțional de opace.

În scrisoarea sa din noiembrie, Dr. Bruce A. Aronwald a declarat că "examenele cognitive ale lui Trump au fost excepționale".

Dar el nu a oferit nicio susținere pentru niciuna dintre afirmațiile sale. El nu a spus ce fel de teste i-au fost făcute fostului președinte. El nu a furnizat rezultatele niciunei analize de sânge. El nu a spus ce medicamente ia Donald Trump. El nu a explicat ce examene cognitive a făcut fostul președinte, când le-a făcut sau care au fost rezultatele specifice.

Fără mai multe informații sau teste, experții medicali spun că este imposibil să judece cu precizie starea de sănătate a lui Trump, dincolo de faptul că acesta este supus acelorași tipuri de declinuri rapide care afectează adesea persoanele de vârsta sa.

"Poate scădea foarte repede", a declarat Dr. Azizi, care studiază modul în care creierul îmbătrânește, pierzând aproximativ un gram de greutate în fiecare an de la vârsta de 16 ani. El a spus că, pe măsură ce creierul îmbătrânește, tendințele și obiceiurile de lungă durată ale unei persoane sunt adesea amplificate.

Trump, care candidează la președinție în timp ce se apără împotriva a zeci de acuzații de infracțiuni, vorbește în mod regulat despre rezistența și vitalitatea sa. El ține mitinguri lungi și bombastice, rămânând adesea pe scenă mai mult de o oră.

Dar el a avut și o serie de gafe. În timpul unui discurs de campanie din New Hampshire, în ianuarie, el a confundat-o pe Nikki Haley, adversara sa republicană, cu fosta președintă Nancy Pelosi. El a afirmat că l-a învins pe fostul președinte Barack Obama în 2016, când de fapt a candidat împotriva lui Hillary Clinton.

Recent, în timpul unei conferințe de presă, el a părut să o confunde pe guvernatoarea Kathy Hochul din New York cu fostul guvernator al statului Andrew Cuomo, care nu mai deține această funcție din 2021.

Fred Trump, tatăl fostului președinte, a dezvoltat Alzheimer la mijlocul anilor 80. Cei care studiază această boală spun că riscul domnului Trump de a dezvolta Alzheimer, deja mai mare din cauza vârstei sale, crește cu aproximativ 30% din cauza diagnosticului tatălui său.

În 2018, medicul fostului președinte a dezvăluit că Trump a insistat să facă un test de depistare a demenței cunoscut sub numele de Montreal Cognitive Assessment și a răspuns corect la toate cele 30 de întrebări. Dr. Ronny Jackson, pe atunci medic al Casei Albe, a concluzionat că "președintele este foarte, foarte ager din punct de vedere mental; foarte intact".

Trump a mers la televizor pentru a se lăuda cu rezultatele sale, enumerând cuvintele pe care i s-a cerut să le rețină în ordinea corectă: "Persoană. Femeie. Bărbat. Cameră. TV".

Experții medicali au remarcat rapid că testul nu măsoară intelectul și că aproape oricine nu suferă de Alzheimer sau de un alt tip de demență ar trebui să obțină un scor perfect.

Din cauza lipsei de informații pe care campania lui Trump le-a publicat, este de asemenea dificil de știut dacă riscul fostului președinte de a avea alte probleme de sănătate a crescut în ultimii ani.

Când Trump era președinte, greutatea sa, istoricul de colesterol ridicat și lipsa de exerciții fizice îl expuneau unui risc mai mare de a dezvolta boli cardiace care ar putea duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral, potrivit unei scrisori publicate de medicul său în 2018.

În 2018, medicul lui Trump a declarat că acesta avea 239 de kilograme, cu doar un kilogram mai puțin față de definiția medicală a obezității pentru înălțimea și vârsta sa. Anul trecut, când a fost înregistrat la închisoarea din comitatul Fulton din Georgia, el a indicat o greutate de 215 lire sterline - o cifră pe care mulți critici au pus-o sub semnul întrebării.

O mare parte din informațiile publice despre sănătatea sa au fost pline de exagerări. După ce Donald Trump și-a anunțat candidatura în 2015, medicul său, Harold Bornstein, un gastroenterolog din New York, a scris că "dacă va fi ales, Trump, pot afirma fără echivoc, va fi cel mai sănătos individ ales vreodată la președinție".

Medicul a recunoscut ulterior că Trump a dictat replica, adăugând: "Am inventat-o pe parcurs".

'Vrei să fii liniștit'

Într-un sondaj realizat toamna trecută de New York Times/Siena College în șase state în care se desfășoară bătălia, 70 la sută dintre alegători au declarat că Biden este prea bătrân pentru a fi președinte. Mai puțin de jumătate dintre alegători și-au exprimat îndoieli similare cu privire la  Trump, deși criticii săi spun că disprețul său față de fapte și discursurile sale de tip "salată de cuvinte" dovedesc că nu este apt să ocupe din nou o funcție.

Medicii și-au exprimat un profund scepticism în legătură cu faptul că se bazează doar pe informațiile furnizate de medicii personali ai candidaților pentru informații despre sănătatea acestora.

"Există o nevoie publică de a ști despre condiția fizică și mentală a oricărei persoane care va accede la cea mai înaltă funcție din țară", a declarat doctorul Joe Verghese, profesor de neurologie și medicină și director al Centrului de Gerontologie Resnick de la Colegiul de Medicină Albert Einstein.

"Vrei să fii asigurat că s-au luat măsuri pentru a te asigura că persoana pe care o alegi în funcție va avea capacitatea fizică și mentală", a spus el.

Nu există nicio cerință legală de a divulga informații medicale, iar candidații invocă adesea aceeași dorință de confidențialitate personală care stă la baza protecției împotriva publicării dosarelor medicale pentru toți americanii.

Consilierii politici ai lui McCain în 2008 au considerat că dezvăluirile sale sunt vitale pentru a face față preocupărilor alegătorilor cu privire la vârsta sa și la potențialul de îmbolnăvire în funcție.

Barack Obama, care avea 47 de ani când l-a învins pe McCain, a publicat o scrisoare de o pagină de la medicul său în timpul campaniei din 2008, dar ulterior a oferit teste de laborator și electrocardiograme de susținere.

În 1988, atât Michael S. Dukakis, candidatul democrat, cât și George Bush, republicanul, au acordat interviuri despre sănătatea lor și au permis reporterilor să vorbească direct cu medicii lor. După ce dl Bush a preluat funcția de președinte, medicul său a continuat să acorde interviuri, iar un grup de medici a organizat o conferință de presă pentru a vorbi despre problemele de sănătate și tratamentele sale.

Bill Clinton s-a opus publicării dosarelor sale în 1992 și din nou în timpul realegerii sale în 1996, chiar și după ce adversarul său, Bob Dole, a publicat informații detaliate despre sănătate și a permis ca medicul său personal să fie interogat de reporteri. George W. Bush și medicul său au acordat interviuri despre starea sa de sănătate în timpul campaniei din 2000, iar medicul tânărului domn Bush a răspuns la întrebările reporterilor în 2002, după ce președintele s-a înecat cu un covrig.

Nici  Biden, nici  Trump nu au recunoscut că au făcut vreo acomodare din cauza vârstei sale. Pentru ambii bărbați, spun medicii, precauția este justificată din punct de vedere medical: Persoanele în vârstă sunt mai fragile decât cele mai tinere. Săptămâna trecută, fostul senator Joseph I. Lieberman, din Connecticut, a murit la 82 de ani, în urma unor complicații în urma unei căzături.

"Căderile sunt unul dintre cei mai mari ucigași ai americanilor în vârstă", a declarat Dr. Zaldy Tan, profesor de neurologie și director al programului de memorie și îmbătrânire de la Cedars-Sinai Health System.

Campania pentru președinție - și ocuparea efectivă a postului - este extrem de solicitantă. În timpul propriei sale campanii pentru Casa Albă, vicepreședintele Kamala Harris a comparat-o cu rigorile de a fi avocat în timpul unui proces prelungit. "Necesită adrenalină și rezistență; necesită să fii în formă din punct de vedere mental și emoțional", a spus aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.