Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adio, șmenuri imobiliare și clădiri de carton, dar preț de aur, care pică la cutremure! PNL bate cu pumnul în masă pe Codul Urbanismului

bucuresti.ro
locuinta-imobiliare-apartament

Deputatul PNL Christine Thellmann afirmă marţi că vor dezbate în Parlament Codul urbanismului până ajung la un proiect mai uşor de aplicat. Parlamentarul PNL mennţionează că susţine ideea ca în această vară să existe la comisie mai multe întâlniri şi dezbateri asupra acestei legi, astfel încât în toamnă să se voteze cea mai bună variantă, scrie News.ro.

”Consider că noul cod al urbanismului trebuie să fie un instrument util pentru cei care construiesc în România, şi nu o piedică în dezvoltarea localităţilor. Avem în dezbatere publică în Parlament, la Comisia de administraţie, proiectul de lege iniţiat de Guvernul Ciucă, prin care aproape 20 de acte legislative, printre care ordonanţe, hotărâri de Guvern, legi şi ordine de miniştri vor fi comasate într-un singur Cod privind amenajările teritoriale, urbanismul şi construcţiile. Îmi doresc ca cei care au nevoie de studii de fezabilitate, autorizaţii de construcţie sau de alte acte necesare începerii unui şantier, să nu mai aştepte sute de zile după fiecare semnătură sau ştampilă din partea autorităţilor statului. Cu cât mai puţină birocraţie şi costuri care nu sunt necesare, cu atât mai bine şi mai eficient”, scrie Christine Thellmann, deputat PNL.

Ea arată că prin acest proiect se are în vedere reducerea termenului de aprobare a PUG-urilor şi a PUZ-urilor, crearea unei platforme digitale naţionale pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor de construire, prin ghişeul unic naţional al construcţiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicţii între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituţii, facilitând şi simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiţii.

”Prin această lege, înfiinţăm un Registru naţional al clădirilor, care va conţine toate informaţiile despre clădirile din România, inclusiv date ce ţin de riscul seismic al clădirilor. Avem nevoie de un cadru legislativ simplificat, coerent şi stabil. Astfel, se va îmbunătăţi calitatea mediului construit, echilibru între interesul general şi cel individual, stabilitate şi predictibilitate”, precizează parlamentarul.

Thellmann arată că a urmărit ce spun specialiştii. ”Cred că dacă dorim să avem un Cod funcţional, care să facă mai mult bine în societate, să ajute constructorii, arhitecţii şi investitorii trebuie să îi avem la aceeaşi masă”, adaugă ea.

”Susţin ideea, ca în această vară, să avem la Comisia de administraţie mai multe întâlniri şi dezbateri asupra acestei legi atât de importante, astfel încât în toamnă să votăm cea mai bună variantă, fără vulnerabilităţi şi fără a fi criticată de specialiştii din domeniu”, afirmă deputata PNL.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a salutat, luni, amânarea votului din Camera Deputaţilor pentru Codul urbanismului şi apreciază că asta dă timp tuturor pentru dezbaterea serioasă a proiectului de care depinde dezvoltarea viitoare a localităţilor din România.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.