Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Trump a revocat dreptul statului California de a-şi fixa propriile norme pentru noxele automobilelor

The Economist
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter că administraţia sa a revocat dreptul acordat statului California de a îşi fixa propriile norme în privinţa poluării generate de automobile, care sunt mai dure decât în restul ţării, informează AFP potrivit Agerpres.

"Administraţia Trump revocă excepţia federală acordată Californiei în privinţa emisiilor de noxe cu scopul de a produce autoturisme mult mai puţin scumpe pentru clienţi, ameliorând în acelaşi timp considerabil siguranţa vehiculelor", a scris pe Twitter preşedintele Donald Trump, aflat în prezent într-o vizită în acest stat american condus de reprezentanţii Partidului Democrat.

Preşedintele republican american a relansat astfel un "război" mai vechi pe care îl poartă cu liderii Californiei, aflaţi în prim-planul acţiunilor climatice, un conflict ce ar putea să ajungă până la Curtea Supremă.

Calendarul este el însuşi simbolic: ONU organizează începând de sâmbătă un summit amplu la New York, iar vineri vor avea loc în mai multe oraşe ale lumii o serie de "greve pentru climă", organizate de către tineri.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anticipat acest anunţ federal, pe care îl consideră "o vendetă politică".

"California nu va aştepta niciodată permisiunea Washingtonului pentru a proteja sănătatea şi siguranţa copiilor şi a familiilor", a declarat guvernatorul californian, marţi, într-un comunicat.

Pentru procurorul general din California, un alt democrat, Xavier Becerra, normele actuale în vigoare în acest stat american sunt viabile şi benefice. "Este timpul să vă daţi jos ochelarii de cal, domnule preşedinte Trump, şi să recunoaşteţi că singura persoană care se interpune în faţa progresului sunteţi chiar dumneavoastră!", a declarat Xavier Becerra.

După părerea sa, guvernul de la Washington nu are "niciun motiv şi nicio autoritate" pentru a retrage prerogativele acordate Californiei.

În momentul publicării mesajului prezidenţial pe Twitter, Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA) din Statele Unite nu publicase încă în mod oficial niciun text care să detalieze această revocare.

Însă guvernul Trump a anunţat că nu va mai accepta ca statul California să fixeze norme pentru automobile care să fie mai stricte decât standardul federal, a fortiori după ce EPA a demarat procedura de anulare a normelor mai stricte care fuseseră adoptate în mandatele preşedintelui Barack Obama pentru modele de automobile până în 2025.

Derogarea acordată Californiei risca să creeze două seturi de norme pentru piaţa americană: una pentru California şi alte 13 state care i-au urmat exemplul şi o alta pentru celelalte state americane.

California a semnat în iulie un acord de principiu cu constructorii Ford, Honda, Volkswagen şi BMW pentru a adopta norme unice, o înţelegere ce a fost imediat atacată de administraţia Trump, care a demarat o anchetă.

"Noi susţinem federalismul şi rolul statelor, însă federalismul nu înseamnă că un stat poate să impună norme la nivelul întregii ţări", a declarat administratorul EPA, Andrew Wheeler, marţi, într-un discurs susţinut în faţa Federaţiei dealerilor de automobile din Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.