Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia americană pare să cedeze Taiwanul Chinei. Compromisul făcut de Trump

Donald Trump Xi Jinping

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a respins joi sugestia preşedintei taiwaneze ca cei doi lideri să aibă o nouă convorbire telefonică, declarând că el nu doreşte să creeze probleme preşedintelui chinez Xi Jinping în timp ce Beijingul pare să contribuie la eforturile vizând Coreea de Nord, relatează vineri Reuters, conform agerpres.

Într-un interviu de la Casa Albă, Trump a respins această posibilitate după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat joi pentru Reuters că ea nu exclude o nouă discuţie directă cu preşedintele SUA, o acţiune care cu siguranţă ar mânia China. Statutul Taiwanului auto-guvernat este probabil problema cea mai sensibilă între Washington şi Beijing.

O cursă transatlantică American Airlines a declarat stare de URGENŢĂ şi se întoarce la sol

"Vedeţi, problema mea este că am stabilit o relaţie personală foarte bună cu preşedintele Xi. Chiar simt că el face tot ce stă în puterea lui pentru a ne ajuta în faţa acestei situaţii", a declarat Trump într-un interviu în exclusivitate pentru Reuters, referindu-se la unele semnale că gigantul asiatic ar contribui la prevenirea unui nou test cu rachetă sau nuclear al Phenianului, vecin al Beijingului şi aliat.

"Deci, nu aş vrea chiar acum să creez probleme pentru el", a adăugat Trump. "Cred că face o treabă uimitoare ca lider şi nu aş vrea să fac nimic împotrivă. Aş dori cu siguranţă să vorbesc mai întâi cu el", a mai spus preşedintele american.

În calitate de preşedinte ales, la începutul lunii decembrie, Trump a fost sunat de Tsai pentru a fi felicitat. Acesta a fost primul contact între un lider al Taiwanului şi un preşedinte american în aproape patru decenii, ceea ce a pus sub semnul întrebării atitudinea de lungă durată a Washingtonului de recunoaştere a politicii "unei singure Chine" a Beijingului.

Apelul telefonic a înfuriat Beijingul, considerând că contactele dintre Taiwan şi liderii altor ţări ar conferi suveranitate asupra insulei. Taiwanul democratic, auto-guvernat din 1949, nu are niciun interes să fie condus de China autocratică, notează Reuters.

Măcel în Parlamentul Macedoniei: Peste 100 de VICTIME - FOTO/VIDEO

Trump a fost de acord să respecte politica "unei singure Chine" în februarie şi apoi l-a găzduit pe Xi la reşedinţa sa din Florida la începutul acestei luni.

Faptul că Trump refuză sugestia lui Tsai subliniază importanţa pe care o acordă atragerii ajutorului Chinei în dezamorsarea tensiunii cu Coreea de Nord, care a devenit cea mai mare provocare la adresa securităţii naţionale de la instalarea sa ca preşedinte în ianuarie, în urmă cu 100 de zile, care se împlinesc sâmbătă.

Vineri, ca răspuns la remarcile lui Trump, biroul prezidenţial al Taiwanului a declarat că nu are planuri "în acest stadiu" să aibă o discuţie telefonică şi că a înţeles că Statele Unite au priorităţi în gestionarea afacerilor regionale. Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al lui Tsai, Alex Huang, a declarat că guvernul urmăreşte cele mai bune interese ale insulei.

La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a cerut Taiwanului să acorde atenţie reacţiei Statelor Unite. "Ne opunem în mod constant ca ţările care au relaţii diplomatice cu China să aibă orice formă de schimburi oficiale cu Taiwanul", a declarat Geng într-un briefing de presă vineri. "Această poziţie este foarte clară şi foarte fermă", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.