Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Biden a reluat în secret deportările: Rușii care fug de recrutare sunt trimiși înapoi și riscă să ajungă pe front

capital.ro
sua rusia

Administrația Biden a reluat în secret deportările către Rusia, o aparentă inversare a poziției adoptate după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu puțin peste un an, când astfel de deportări au fost suspendate, dezvăluie The Guardian.

Susținătorii imigrației au fost luați prin surprindere atunci când un tânăr rus, care a venit în SUA fugind de eforturile lui Vladimir Putin de a mobiliza cetățenii pentru a lupta în Ucraina, a fost brusc deportat în weekend din SUA înapoi în Rusia.

El s-a numărat printre mai mulți solicitanți de azil ruși, dintre care mulți au ajuns în SUA în ultimul an, care sunt acum îngroziți de faptul că guvernul american îi va trimite înapoi în Rusia, unde ar putea fi încarcerați sau trimiși rapid pe linia frontului, unde Rusia a înregistrat zeci de mii de victime.

"US Immigration and Customs Enforcement își menține angajamentul de a aplica legile privind imigrația în mod uman, eficient și cu profesionalism. ICE facilitează transferul și îndepărtarea persoanelor care nu sunt cetățeni prin intermediul companiilor aeriene comerciale și al zborurilor închiriate în sprijinul cerințelor misiunii", a declarat agenția federală în această săptămână, adăugând "ICE efectuează expulzări în țări, inclusiv în Rusia, în conformitate cu liniile directoare privind expulzarea țării".

Vestea reluării deportărilor către Rusia a venit la puțin peste un an după ce s-a raportat că administrația Biden a suspendat zborurile de deportare către Rusia, Ucraina și alte șapte țări din Europa în timpul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Nu este clar când au fost reluate deportările către Rusia. Casa Albă nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Rușii au crezut că scapă de război fugind în SUA

Migranții din Rusia au venit în SUA crezând că pot cere azil și că pot fi protejați de deportare, datorită poziției declarate a guvernului. Acum, aparenta schimbare de politică a provocat confuzie pentru migranți și pentru avocații acestora, care au rămas cu puțin timp pentru a-și face planuri.

Jennifer Scarborough, o avocată cu sediul în Texas, printre ai cărei clienți se numără patru bărbați ruși care au intrat în SUA prin granița cu Mexicul și au cerut azil, se numără printre cei care se confruntă cu confuzia politicii. Acești bărbați au invocat teama de a fi recrutați pentru a lupta în cererea de azil.

Scarborough a declarat că a fost informată de oficialii ICE că unul dintre clienții ei a fost deportat în weekend și a explicat că statutul său legal și de rezidență înseamnă că nu are nicio îndoială că a fost dus în Rusia.

"Nu știu ce se va întâmpla cu el", a spus Scarborough. "Rusia a fost incredibil de vocală în ceea ce privește sentimentele lor față de opoziție. Simplul fapt că a fugit din Rusia pentru a veni în Statele Unite îl pune în pericol."

Doi dintre ceilalți clienți ai lui Scarborough rămân într-un limbo juridic, deoarece nu mai au efectiv opțiuni în cererile lor de azil. Bărbații au declarat în timpul interviurilor lor respective de "teamă credibilă" - întâlniri cu ofițerii de imigrație în care solicitanții de azil trebuie să explice că există o "posibilitate semnificativă" de a fi persecutați sau torturați dacă se întorc acasă - că se temeau că vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina și de repercusiuni dacă nu se conformează.

The Guardian nu divulgă identitatea clienților în cauză, de teama unor represalii.

Teama de recrutare nu e motiv pentru azil

Ofițerii de imigrație au decis că teama de recrutare nu îndeplinea criteriile pentru o determinare a "temerii credibile" și fiecare dintre ei a făcut apel în fața unui judecător de imigrație, care a fost de acord că nu îndeplineau criteriile, a declarat Scarborough.

Scarborough a spus că cei doi bărbați nu știau că au avut la dispoziție doar șapte zile pentru a solicita un nou "interviu de teamă credibilă" în urma deciziei judecătorului. Acești doi bărbați nu au făcut cererea până la acest termen, astfel că nu au putut obține un alt interviu, a spus Scarborough.

Acești doi bărbați au acum ordine de îndepărtare în așteptare - adică ar putea fi deportați în Rusia în orice moment. Unul dintre ei se află în prezent în detenție pentru imigranți în Louisiana, în timp ce celălalt a fost eliberat după ce a intrat în greva foamei, a precizat Scarborough.

Unul dintre cei trei clienți americani rămași în această situație ai lui Scarborough a reușit să depună actele la timp - și a primit ulterior o oportunitate pentru un nou interviu de "teamă credibilă". În timpul acestui al doilea interviu, ofițerii de imigrare au stabilit că teama de a fi recrutat a fost o cerere de azil valabilă care a stabilit "teama credibilă", a spus Scarborough.

"Nu înțeleg cum poți pune aceste două politici una lângă alta", a spus ea. "Am doar întrebări cu privire la momentul în care au repornit acest lucru și de ce. În martie 2022, SUA au spus că opresc deportările către Rusia din cauza situației politice - așa că nu înțeleg de ce au repornit-o și au făcut-o atât de discret."

Între timp, ICE a precizat pentru The Guardian că: "Legile americane privind imigrația permit non-cetățenilor să solicite scutire de expulzare - inclusiv procedurile de teamă credibilă; cu toate acestea, odată ce toate procesele și recursurile au fost epuizate, iar non-cetățenii rămân subiectul unui ordin final de expulzare din partea unui judecător de imigrație, ofițerii ICE pot efectua expulzarea."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.