Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Deltei Dunării a sărbătorit Ziua Rezervaţiei

basilica.ro
dunarea delta dunarii

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a marcat, miercuri, printr-o întâlnire informală, Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), reuniunea având drept obiectiv stabilirea unui dialog real între participanţi, potrivit guvernatoarei Atena Groza.

La întâlnirea găzduită de Satul pescăresc au participat atât autorităţi locale, reprezentanţi ai pescarilor, cercetători, reprezentanţi ai operatorilor de turism, ai organizaţiilor de mediu, cât şi episcopul Visarion al Tulcei, preponderente fiind alocuţiunile nepregătite, potrivit agerpres.ro.

"Vreau un dialog real, nu unul formal în care lumea să spună ce e bine, ce nemaipomenit e ARBDD şi ce frumoasă e Delta. Vreau un dialog real în care să găsim soluţii la problemele Deltei şi vreau dialog cu toţi factorii interesaţi. Nu mai vreau autorităţi într-o parte, mediul de afaceri în alta, iar la mijloc prinse comunitatea locală şi activităţile de conservare. Cumva trebuie să schimbăm modul de a acţiona şi de a fi toţi împreună, pentru că altfel nu vom avea niciodată succesul pe care ni-l dorim, ci va fi tot formal şi tot declarativ", a explicat presei, la finele întâlnirii, guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza.

În timpul şedinţei, participanţii au subliniat importanţa zilei de 1 septembrie, şi-au exprimat nemulţumirile legate de situaţia Deltei, dar şi disponibilitatea de a sprijini ARBDD în viitoarele demersuri.

De asemenea, au fost prezentate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului "Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD", început în luna iunie a anului 2019, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, proiect cu un buget total de 43.529.702,2 lei.

"Planul de management este fundamentul pe baza căruia lucrează Administraţia. Un plan de management prost înseamnă o administrare proastă. (...) Orice măsură de conservare trebuie armonizată cu necesităţile comunităţii. Nu putem avea conservare fără oameni şi cred că nici nu putem avea prosperitate a oamenilor cât timp nivelul biodiversităţii scade, iar resursele sunt diminuate", a declarat guvernatoarea RBDD.

Atena Groza a mai spus că proiectul ar fi trebuit să se încheie anul viitor, însă în contextul în care unele activităţi nu s-au putut desfăşura din cauza crizei sanitare, el va fi prelungit cu minimum şase luni.

În timpul discuţiei cu reprezentanţii presei, guvernatoarea Rezervaţiei a menţionat că în ultimele două săptămâni nu a mai primit sesizări din partea pescarilor cu privire la capturile de somn african.

"E greu de spus dacă pescarii au posibilitatea de a comunica direct. (...) Este nevoie de o comisie. Fără informaţii ştiinţifice de bază, fără o monitorizare reală, e greu să spui dacă este sau nu este somn african. Deocamdată, până identificăm o sursă de finanţare şi persoanele care pot executa asemenea lucrări (monitorizări, n.red.), am solicitat doar institutelor partenere în Planul de management să-şi suplimenteze acţiunile şi cu acest tip de monitoring", a mai spus guvernatoarea Groza.

Ea a menţionat că toate permisele pe care le-a semnat de la numire includ prevederi prin care conducătorii ambarcaţiunilor nu se pot apropia de aglomerările de păsări la mai mult de 150-200 de metri, nu au voie să circule cu viteză în apropierea lor şi nici să producă valuri.

Referindu-se la cele două proiecte pe care le-a anunţat ca prioritare, studiul de modelare hidraulică a Deltei şi cel privind monitorizarea ambarcaţiunilor cu GPS, ea a specificat că până acum nu i-au fost prezentate, deşi le-a cerut angajaţilor din subordine.

La finele întâlnirii informale, toţi participanţii au fost invitaţi la o masă pescărească.

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua RBDD prin ordinul 539/9 mai 2008 al Ministerului Mediului pentru a marca intrarea în vigoare a actului normativ prin care suprafaţa de 580.000 de hectare este declarată Rezervaţiei a Biosferei. Luna aceasta, se împlinesc şi 30 de ani de la declararea acestei arii naturale drept Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenţiei Ramsar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.