Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Donald Trump susţine că UE nu are dreptul de a impune tarife în litigiul arbitrat de OMC

Agerpres
Donald Trump

Administraţia Donald Trump susţine că Uniunea Europeană nu are dreptul de a impune tarife punitive Statelor Unite în virtutea unei decizii a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), argumentând că Washingtonul a anulat deja subvenţiile reclamate în litigiu.

Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Afaceri Comerciale, a declarat că orice decizie a Uniunii Europene de a impune tarife în valoare de patru miliarde de dolari (3,4 miliarde euro) avioanelor Boeing sau altor produse americane ar fi "contrară principiilor Organizaiei Mondiale a Comerţului şi ar atrage reacţia SUA", potrivit mediafax.ro.

Citește și: Informații din ședința Orban-Vela-Tătaru-Arafat: Zonele unde masca de protecție ar putea fi obligatorie și pe stradă

Robert Lighthizer a precizat, potrivit agenţiei Reuters, că Washingtonul va intensifica negocierile cu Bruxellesul pentru soluţionarea litigiilor şi pentru a asigura un mediu concurenţial corect.

Oficialul american susţine că decizia OMC nu permite Uniunii Europene să riposteze la subvenţiile pentru cercetare şi dezvoltare furnizate companiei Boeing, ci se concentrează doar pe încălcările fiscale depistate în statul Washington. Dar "statul Washington a abrogat mai devreme, în acest an, legea fiscală problematică, astfel că UE nu are nicio bază legală de a riposta asupra produselor americane", susţine Robert Lighthizer. Oficialul american argumentează că reglementările OMC permit măsuri de retorsiune doar până la eliminarea măsurii care a generat litigiul, iar acest lucru s-a întâmplat deja în SUA.

Uniunea Europeană a primit dreptul de a impune tarife punitive în valoare de aproape patru miliarde de dolari produselor din SUA ca reacţie la subvenţii acordate ilegal companiei Boeing, dar Bruxellesul cere o soluţie negociată la litigiul de 16 ani, potrivit cotidianului Financial Times. Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat marţi decizia în acest caz. Uniunea Europeană poate decide acum când va introduce tarifele punitive.

Citește și: Medicul care s-a oferit voluntar să se infecteze cu coronavirus, ieșire dură la adresa lui Nelu Tătaru: ‘Incompetența bulbucată lovește din nou’

Drepturile de sancţionare primite de UE, în cuantum de 3,99 de miliarde de dolari (3,4 miliarde euro), sunt mai reduse decât suma de 7,5 miliarde de dolari (6,38 miliarde euro) primită de Statele Unite anul trecut într-un caz separat, intentat împotriva subvenţiilor Airbus, şi mai puţin decât solicitase Bruxellesul, 8,58 miliarde de dolari (7,31 miliarde euro). Uniunea Europeană a identificat deja o serie de produse americane care ar putea fi taxate, inclusiv avioane, aparate de fitness şi fructe.

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Comerţ, a declarat că decizia mult-aşteptată ar trebui să fie semnalul pentru ajungerea la un acord cu SUA în privinţa reglementărilor referitoare la subvenţiile destinate industriei producerii de avioane. "Preferinţa noastră puternică este pentru o soluţie negociată. Altfel, vom fi nevoiţi să ne apărăm interesele şi să răspundem în mod proporţionat", a declarat oficialul UE.

Citește și: Claudiu Năsui, declaraţie dură la Florin Roman: ‘Care e şmecheria? Dacă declari că nu ai domiciliu în Bucureşti, primeşti diurne suplimentare’

Disputa transatlantică pe tema subvenţiilor din domeniul aerian este unul dintre cele mai lungi litigii din istoria Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi reflectă importanţa economică şi presiunile concurenţiale resimţite de producătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Litigiul SUA-UE a izbucnit în 2004, la un an după ce compania Airbus a depăşit pentru prima dată concurentul american în materie de vânzări.

După negocierea unui acord cu UE privind subvenţiile în anul 1992, Statele Unite au lansat o acţiune judiciară împotriva subvenţiilor primite de grupul aerospaţial european începând din anii 1970, acuzând iniţial că Airbus a primit finanţări ilegale de 22 de miliarde de dolari. După câteva luni, UE a ripostat prin propriul proces, acuzând că Boeing a primit ilegal subvenţii de 23 de miliarde de dolari.

Bruxellesul cere de câteva luni găsirea unei soluţii negociate la litigiile arbitrate de Organizaţia Mondială a Comerţului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.