Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Nicușor Dan toacă munți de hârtie, fiindcă n-are un sistem informatic interconectat

lionelrecycle.com
hartie tocata

Nicușor Dan a câștigat, în anul 2020, scaunul de primar general cu mesajul: “Împreună construim noul București.” Unul din topicurile de campanie era informatizarea. Majoritatea alegătorilor săi fiind IT-iști.

Încă din 2015 era preocupat de nevoia informatizării primăriei. “Sunt trei direcții pe care activitatea viitoare a Primăriei ar trebui să se dezvolte. Una este să pui ordine în lucruri, asta n-are impact electoral. Să ai informatizare a tot ce se întâmplă în primarie, să ai un cadastru, să poți să ai în orice moment informația când iei o decizie, să lămurim proprietatea sunt lucruri esențiale,” declara lui Dan Tăpălagă, într-un interviu acordat Hotnews.ro, în octombrie 2015.

Iată că, astăzi, după opt ani și jumătate de la anunțarea intenției de a fi primar general și aproape patru ani de mandat, Curtea de Conturi a României, prin filiala sa din București, constată în Raportul de Audit că Primăria Capitalei n-are un sistem informatic centralizat, privind colectarea datelor financiar-contabile de la cele 65 de instituții subordonate. „Primăria Municipiului București nu are un sistem informatic interconectat, care să colecteze și să gestioneze datele financiare. Majoritatea se introduc manual. Există riscuri de greșeli umane,” se spune în Raportul de Audit al Curții de Conturi a României.

Instituția de control a statului, nu alegătorii, cere implementarea unui sistem informatic unitar pentru Primăria Municipiului București și toate instituțiile subordonate. De asemenea, Raportul CCR mai recomandă achiziționarea unei aplicații informatice de prelucrare a datelor tuturor entităților subordonate UATM, pentru introducerea automată a datelor financiare și centralizarea acestora în situații financiare consolidate.

Ca răspuns, Unitatea de Management a informat inspectorii Curții că primăria folosește programul Visual Fox, utilizat de Ministerul de finanțe. “Introducerea datelor se face prin compilarea informațiilor de pe hârtie. Totodată, rapoartele financiare se trimit la Trezorerie, atât în format electronic, cât și pe hârtie,” recunoaște Unitatea de Managment, într-un răspuns dat Curții de Conturi.

Mai mult, în demersul de apărare, aceștia din urmă recunosc că instituțiile din subordinea primarului general au propriul program informatic de gestionare a datelor, dar că “centralizarea se face pe hârtie.”

“Orice centralizare a datelor efectuate manual cu personalul angajat în cadrul UATM București crează premisele apariției de erori de însumare, chiar dacă fiecare parte ar fi corelată, generând un risc major de denaturare a datelor raportate, prin situațiile financiare consolidate,” recomandă Raportul de Audit.

La mijlocul lunii ianuarie 2024, Nicușor Dan a remis presei un comunicat, prin care promite că în cinci-șase săptămâni direcțiile din primărie vor folosi Sistemul de Management al Documentelor și Fluxurilor de Lucru pentru a înlocui formatul pe hârtie al lucrărilor cu formatul electronic. Dar a rămas cum s-a stabilit: hârtia e temelie, informatica e fudulie.

Nicușor Dan a câștigat în trecut simpatia tinerilor, folosind un mesaj ecologist. N-a refăcut nimic din promisiunile legate de cordonul verde al Capitalei! Ba dimpotrivă, parcurile arată ca după potop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.