Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia SUA preconizează un apropiat transfer a circa 20 de deţinuţi de la Guantanamo

ENDURING FREEDOM

Administraţia SUA preconizează un apropiat transfer a circa 20 de deţinuţi din închisoarea militară americană Guantanamo, pe care Barack Obama nu a reuşit să o închidă înainte de plecarea sa din funcţie, informează marţi cotidianul The New York Times, citat de AFP. Potrivit cotidianului american, Casa Albă a informat Congresul că are intenţia să transfere 17-18 deţinuţi, care ar urma să fie repartizaţi între Italia, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

În prezent, rămân 59 de deţinuţi în această închisoare care reprezintă, peste tot în lume, excesul în lupta antiteroristă a SUA, după atentatele din 11 septembrie 2001. 'Dacă sunt binevenite, aceste transferuri rămân insuficiente', a reacţionat Naureen Shah, de la organizaţia Amnesty International. 'Aşteptăm decizii curajoase din partea preşedintelui Obama pentru a închide acest lagăr de detenţie. (...) El nu-i poate lăsa acest dosar lui Trump', a adăugat ea.

În timpul campaniei, Donald Trump şi-a exprimat dorinţa de a menţine această închisoare deschisă şi de a o 'umple cu băieţi răi', însă nu şi-a detaliat niciodată proiectul. Barack Obama, care nu a reuşit, în cei opt ani cât s-a aflat la putere, să găsească un compromis cu membrii Congresului, nu a reuşit să îşi ţină promisiunea din timpul campaniei. Cu toate acestea, el a redus în mod substanţial numărul de deţinuţi de la Guantanamo. Atunci când a preluat funcţia de preşedinte al SUA, în 2009, numărul acestora era de 242 şi ar urma să rămână vreo 40, dacă transferul preconizat este dus la bun sfârşit în săptămânile următoare, conform Agerpres.

În februarie, Obama a prezentat un plan ce identifica 13 locuri pe teritoriul american unde pot fi primiţi prizonieri. Potrivit executivului, acest proiect, care a rămas literă moartă, ar fi generat economii anuale de ordinul a 65-85 de milioane de dolari, ceea ce ar fi permis să amortizeze costul transferului într-o perioadă de 'trei-cinci ani'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.