Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Trump a demarat procedura de renegociere a NAFTA

NBC News
Donald Trump

SUA au demarat joi, în mod oficial, procedura de renegociere a Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), o promisiune de campanie a preşedintelui Donald Trump care este populară în rândul alegătorilor, dar care riscă să îngrijoreze companiile americane ce şi-au construit afacerile pe baza prevederilor acestui tratat semnat în 1994, informează Reuters şi AFP. Administraţia Trump a informat joi Congresul, în mod oficial, de intenţia sa de a renegocia Acordul. Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). Înştiinţarea marchează debutul unei perioade de 90 de zile în care Congresul se va consulta cu administraţia de la Casa Albă cu privire la obiectivele sale, iar negocierile cu Mexic şi Canada vor începe, cel mai curând, în data de 16 august.

Într-un comunicat de presă, noul reprezentant special pentru comerţ exterior al SUA, Robert Lighthizer, a subliniat că administraţia Trump speră să renegocieze NAFTA în loc să anuleze acordul şi să negocieze noi acorduri bilaterale cu Canada şi Mexic. "Trebuie să construim pe baza a ceea ce a funcţionat în NAFTA şi să schimbăm şi să îmbunătăţim ceea ce nu a funcţionat", a spus Lighthizer.

NAFTA, încheiat în 1994, a fost pus sub semnul întrebării de noul preşedinte al Statelor Unite care a afirmat în timpul campaniei sale că este cel mai prost tratat comercial semnat de o ţară şi un "dezastru total". Donald Trump a spus că acordul a servit numai pentru ca locurile de muncă şi investiţiile americane să fugă în Mexic, singurul beneficiar al tratatului, în opinia sa, conform Agerpres.

În schimb, ceea mai mare parte a economiştilor sunt de părere că economia americană a beneficiat de pe urma NAFTA prin creşterea schimburilor comerciale. Însă, la fel ca şi în cazul altor tratate comerciale, beneficiile NAFTA au fost distribuite în mod egal în rândul populaţia SUA în timp ce consecinţele negative au fost resimţite de un grup mic de omani care şi-au pierdut locurile de muncă pe măsură ce industriile s-au reorganizat pe contientul nord american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.