Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administratorul NASA onorează invitația Guvernului Bulgar: Vizită strategică pentru cooperare și inovație spațială

spacenews.com
Bill Nelson

În cea de-a doua zi a vizitei sale la Washington, ministrul de finanţe Assen Vassilev s-a aflat la sediul Administraţiei Naţionale pentru Aeronautică şi Spaţiu din SUA (NASA). El s-a întâlnit cu administratorul NASA, Bill Nelson, pe care l-a invitat, în numele guvernului, să viziteze Bulgaria. Nelson a confirmat că va vizita Bulgaria în octombrie 2024, a anunţat joi biroul de presă al Ministerului de Finanţe.

În cadrul întâlnirii Vassilev şi Nelson au discutat oportunităţile de aprofundare a colaborării ştiinţifice dintre Bulgaria şi NASA. "Bulgaria are companii, tehnologii şi tradiţii legate de explorarea spaţiului care pot fi extrem de folositoare", a declarat ministrul de finanţe. El a amintit că în noiembrie 2023 Bulgaria s-a alăturat programului Artemis - un program al NASA la care participă 34 de guverne şi care are drept obiectiv revenirea astronauţilor pe Lună dar şi extinderea explorării spaţiale către Marte şi alte obiecte cosmice.

Nelson a declarat că abia aşteaptă să viziteze Sofia la toamnă.

Bill Nelson conduce NASA din mai 2021. În lunga sa carieră de congresman şi senator, el a iniţiat o serie de legi legate de ştiinţă şi spaţiu. El este considerat unul dintre liderii programului spaţial american, un susţinător al combaterii schimbărilor climatice şi al programelor de pregătire high-tech. În 1986 el s-a antrenat şi a zburat alături de echipajul navetei spaţiale Columbia.

Înaintea vizitei la sediul NASA, Vassilev şi ministrul economiei Bogdan Bogdanov au discutat oportunităţile pentru investiţiile americane şi crearea de noi locuri de muncă în Bulgaria cu reprezentanţi ai companiilor americane de top TESLA, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Cei doi miniştri au participat şi la un eveniment legat de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ a SUA. Companiile americane şi-au exprimat interesul privind investiţiile în tehnologie înaltă, energie, inovaţii, vehicule electrice şi produse medicale dar şi în industria militară bulgară.

"Companiile americane sunt binevenite în Bulgaria dacă se află în căutare de personal calificat, dar dacă au nevoie de forţă de muncă ieftină, mai bine să rămână acasă" le-a spus Vassilev reprezentanţilor companiilor importante. El a evidenţiat avantajele investiţiilor în Bulgaria, subliniind că pentru prima dată actualul guvern a început să sprijine investitorii bulgari şi străini pentru proiecte de capital cu ajutorul de stat maxim permis de UE.

Bogdanov a subliniat că schimburile comerciale dintre Bulgaria şi SUA sunt în creştere începând cu anul 2017, în pofida efectelor negative ale pandemiei COVID-19. "În 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul record de 2.035 de miliarde de dolari. Bulgaria doreşte să continue şi să dezvolte acest trend pozitiv. Ţara noastră este interesată să atragă investiţii de capital american în industrii high-tech şi în servicii cu valoare adăugată mare", a declarat Bogdanov.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.