Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al AUSTRIECILOR

romanian dream

Un nou studiu, bazat pe analiza ADN-ului mitocondrial, scoate în evidență afinitățile genetice dintre provinciile istorice din România și Europa Centrală, conform revistei britanice BMC Genetics.

Studiul realizat de un grup de cercetători români şi publicat săptămâna aceasta într-o revistă ştiinţifică internaţională relevă faptul că din punctul de vedere al ADN-ului mitocondrial, „Transilvania este mai apropiată de populaţiile din Europa Centrală decât de populaţia din celelalte provincii româneşti, care este mai apropiată de Balcani”.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Un profesor din Oltenia a fost filmat în timp ce făcea sex cu o elevă de 12 ani / FOTO

Cercetărorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice, Ţara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania. Studiul a relevat „o distribuţie omogenă a majorităţii haplogrupurilor între provinciile româneşti şi o asociere clară cu populaţiile europene.” Un haplogrup este un grup de populaţie genetică care are un strămoş comun pe linie patriarhală sau matriarhală. Haplogrupurilor le sunt sunt atribuite litere ale alfabetului.

De asemenea, cercetătorii au găsit „similitudini genetice ale populaţiilor din Muntenia, Moldova şi Dobrogea cu ale populaţiilor din Balcani, în timp ce populaţia Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală”. Cercetătorii susţin că aceste descoperiri „ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice româneşti, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migraţie prin Asia de Est şi Europa”.
Citește și: FOTO HOT Nicki Minaj și-a arătat sânii la un eveniment de modă la Paris

Pentru a acoperi deficitul de informații și a îmbunătăți înțelegerea cu privire la variația ADNmt în contextul populațiilor din Europa și Orientul Mijlociu, o echipă de cercetători din România și Spania a analizat 714 români aparținând celor patru provincii istorice. Scopul a fost de a dezvălui diferențele genetice specifice între populațiile din provinciile istorice care ar fi putut experimenta combinații demografice ca o consecință a migrațiilor, a amestecurilor locale și a evenimentelor de colonizare din trecutul lor.

Cercetătorii au observat o distribuție omogenă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești și o asociere clară cu populațiile europene. O analiză a componentelor principale și analiza la scală multidimensională au sprijinit similitudinea genetică a grupurilor din Muntenia, Moldova și Dobrogea cu Balcanii, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală. Aceste descoperiri ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Urme de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice românești, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa.

Citește și: Facebook introduce o nouă funcție: Mesajele care se distrug după 24 de ore

''În analiza noastră mitocondrială, am observat o distribuție uniformă a majorității haplogrupurilor între provinciile românești, populațiile din Țara Românească, Moldova și Dobrogea având tendința să se grupeze împreună în cadrul populației slave, conform unor diagrame matematice la scală multidimensională, în timp ce Transilvania a fost mai strâns legată la populațiile din Europa Centrală. Am confirmat fluxul de gene din sud-vestul Asiei, pe baza unor indici de diferențiere a populației în funcție de structura genetică (FTS), strict în cazul Dobrogei, iar acest rezultat ar putea fi ușor explicat prin influența mai mare din Asia în această zonă de-a lungul istoriei.

Datele ADN-ul mitocondrial din acest studiu și analiza diferențierii între regiunile istorice reprezintă o extindere considerabilă a cunoștințelor noastre privind diversitatea mitocondrială în România, conchid cercetătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.