Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adoptarea bugetului este prioritară pentru PSD-ALDE în sesiunea parlamentară de luni: Opoziția a anunțat că va ataca bugetul la CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
dancila parlament

Sesiunea parlamentară începe luni, Senatul fiind deja convocat de către Călin Popescu Tăriceanu. Adoptarea bugetului este prioritară pentru PSD-ALDE la început de sesiune, în timp ce Opoziția a anunțat că va ataca bugetul la CCR și va depune moțiuni simple împotriva mai multor miniștri, potrivit mediafax.

Citește și: Umilință totală pentru Mircea Badea! Marian Godină râde de Mircea Badea, după ce vedeta Antena 3 a fost bătută în mall

„În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, se convoacă Senatul României în prima sesiune ordinară a anului 2019, în ziua de luni, 4 februarie 2019. Preşedintele Senatului convoacă Biroul permanent luni, 4 februarie 2019, ora 13,00. Grupurile parlamentare se vor întruni luni, 4 februarie 2019, ora 14,00. Senatul, convocat în prima sesiune ordinară a anului 2019, se va întruni în plen luni, 4 februarie 2019, ora 16,00”, prevede decizia luată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, publicată pe site-ul instituției.

De asemenea, Camera Deputaților va avea, luni, o ședință a Biroului Permament, de la ora 14.00, pentru a stabili chestiuni organizatori. Georgian Pop, care a demisionat din PSD, ocupa și funcția de secretar al Biroului permanent al Camerei și astfel trebuie înlocuit.

Surse politice au declarat, că ședința plenului Camerei Deputaților va avea loc luni, de la ora 16.00.

Și la Senat va fi luni ședința Biroului Permanant, comitetul liderilor grupurilor parlamentare, dar și lucrări în grupurile parlamentare și în plen. Potrivit programului oficial, vor fi aleși noi membri în Biroul permanent al Senatului: patru vicepreşedinţi, patrul secretari şi patrl chestori.

De asemenea, ar putea exista schimbări ale unor președinți de comisii parlamentare sau lideri de grup.

Majoritatea PSD-ALDE are ca prioritate legislativă adoptarea bugetului pentru 2019. Liderii coaliției vor ca proiectul de buget să fie adoptat într-o ședință, marți, de către Guvern și apoi să intre în procedură legislativă.

Despre buget, Liviu Dragnea a anunțat, după ședința CEx al PSD după discuțiile despre buget, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici. Liderul PSD a precizat că social-democrații ar putea amenda, în acest senst, proiectul când ajunge în Legislativ.

Pe de altă parte, Opoziția își continuă demersul de a îl revoca din funcția de președinte al Camerei Deputaților. PNL a anunțat că va depune mai mult moțiuni simple în Parlament, împotriva miniștrilor Justiției, Finanțelor și Apărării, respectiv Tudorel Toader, Eugen Teodorovici și Gabriel Leș. Și în această sesiune parlamentară, Opoziția pregătește o moțiune de cenzură, cu toate că ultimele două au fost respinse.

Bugetul pentru 2019 a fost intens contestat de PNL, USR și PMP, care au spus că vor depune amendamente și ulterior vor ataca proiectul la CCR.

Inclusiv UDMR a avut nemulțumiri față de proiectul de buget propus de Guvern. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că împărţirea banilor către autorităţile locale nu este corectă şi nici acceptabilă, consiliile judeţene pierzând între 17 şi 70 de milioane de lei. Uniunea va depune amendamente la proiectul prezentat de Ministerul Finanţelor.

Printre prioritățile PNL se numără și abrogarea OUG 114/2018 privind introducerea unor măsuri fiscale printre care și „taxa pe lăcomie” pentru bănci. Totodată, liberalii intenționează să facă și o plângere la Comisia Europeană, acuzând că actul normativ încalcă Tratatul european. PNL mai are ca prioritate parlamentară reintoducerea examenului la finalul clasei a 8-a şi a examenului de admitere la facultate.

Liderul grupului liberalilor din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a spus că „PNL va depune o iniţiativă legislativă pentru ca fiecare şcoală să beneficieze de cabinet medical dotat, cu asigurarea personalului de specialitate”.

Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a precizat că liberalii vor cere urgentarea votului privind solicitarea DNA de urmărire penală a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Liberalii vor avea o solicitare în Parlament pentru expertiza din partea Comisiei de la Veneţia pentru modificările la Codul penal şi Codul de procedura penală. O altă prioritate este reconfigurarea majorităţii parlamentare.

PNL mai vrea modificarea legislaţiei din domeniul sănătăţii și proiecte privind economia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.