Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Câciu anunță că România a atras aproape un miliard de euro ca investiţii străine directe

Guvernul Romaniei
Adrian Caciu

România a atras investiţii străine directe de aproape un miliard de euro în primele două luni ale anului, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2021, aceasta fiind cea mai concretă dovadă de încredere în economia României, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Cea mai concretă dovadă de încredere în economia României: investiţii străine directe de aproape un miliard de euro în primele două luni ale anului! Este o creştere de aproape 10% faţă de perioada similară din 2021! Faptul că investitorii străini au decis să trimită mai mulţi bani în ţara noastră este un semnal esenţial pentru mediul de afaceri internaţional. Arată că economia noastră are un uriaş potenţial de dezvoltare şi că există un cadru fiscal atractiv şi competitiv. De aceea, vom continua dialogul cu mediul de afaceri fiindcă vrem ca derularea proiectelor de investiţii să se finalizeze mai rapid şi cu mai puţină birocraţie", a subliniat ministrul Finanţelor.

Potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României, investiţiile străine directe au crescut cu 9,7% în primele două luni ale acestui an, la 926 milioane de euro, comparativ cu 844 milioane de euro în perioada similară din 2021.

"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 926 milioane euro (comparativ cu 844 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 1.182 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 256 milioane euro", se arată în comunicatul BNR.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele două luni din 2022, cu 21,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 977 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 977 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 4,666 milioane de dolari, cu 57,4% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-februarie 2021, de 10,94 milioane de dolari.

La finele lunii februarie 2022, în România existau 237.824 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,183 miliarde de dolari.

Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.793 (capital subscris de 3,943 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,376 miliarde de dolari, în 5.711 de firme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.