Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Cioroianu îi explică lui Andrei Marga unde a greșit: 'Poziția României e împotriva sferelor de influență' -VIDEO

adrian cioroianu

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, susține că e absolut firesc ca și în țara noastră să existe „iliberali”, cu referire la declarațiile făcute de Andrei Marga, fost ministru de externe și al educației în Guvernul României.

  • De la ce a început totul? De la o analiză făcută de Andrei Marga: „Suntem aici într-o situație absolut specială. S-o spun direct, cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, Romaniei - Bucovina și Rusiei - Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări, ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Aș încheia cu asta: să fim foarte limpezi, atât timp cât situația din Ucraina nu se rezolvă printr-o discuție între America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi", este declarația făcută de Andrei Marga, fostul ministru al Educației, de Externe și fost rector al UBB Cluj, care a stârnit un val de reacții în spațiul public românesc, dar și în cel rusesc, declarația sa fiind preluată de canalele de telegram pro-Kremlin. Întreaga analiză realizată de Marga e disponibilă aici.

Poziția lui Adrian Cioroianu: „Nu sunt multe de spus. Era absolut firesc că și România să aibă porția ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau Vladimir Putin. E bine să știm fiecare ce gândește, iar din acest punct de vedere, la rândul meu mă gândesc la Andrei Marga mai puțin ca la un fost ministru și mai mult ca la un profesor. Cât era ministru, știe că toate guvernele României, România susține Carta ONU, potrivit căreia modificările de granița nu se fac în maniera pe care o încearcă Putin. A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulțumi, istoria a demonstrat că ne înșelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni și mai agresiv.

Mai e și fantasma neutralității, că România nu are ce căuta, că nu e treaba noastră. Treaba noastră e pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani. Istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, pur și simplu nu ne-a ieșit. De pe vremea lui Carol I până la Ceaușescu, care uneori semnala stânga și o lua dreapta. Legat de guvernele în care Marga a fost parte, poziția României e împotriva sferelor de influență. Politic, diplomatic, vorbim de alianțe, nu de sfere de influență. E mare diferență între ele", a explicat Adrian Cioroianu pentru postul Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.