Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase, detalii despre o afacere controversată: 'M-am întâlnit cu EADS'

Stanga Romaneasca

Fostul premier Adrian Năstase abordează tema afacerii EADS, care este obiectul unei mega-anchete misterioase a DNA, dar şi a procuraturii germane. Aflat în vizită în Deltă, Năstase explică, pornind de la o fotografie realizată în apropierea graniţei cu Ucraina, cum vede celebrul contract de securizare a frontierelor.

"„Schela” din imagine (foto jos - n.r.) se află pe canalul Chilia, la frontiera cu Ucraina. Initial, nu am stiut ce reprezintă. Apoi, am realizat că m-am intâlnit cu EADS. Deci, el pare să existe. Nu doar comisioanele legate de el. Am fotografiat „schela” respectivă si, bănuiesc, m-a fotografiat si ea pe mine. Probabil că imaginea mea a ajuns apoi, rapid, intr-un centru de prelucrare a datelor si de alertă. Această „intâlnire” m-a determinat să scriu câteva comentarii in legătură cu contractul semnat in august 2004 cu EADS pentru securizarea frontierelor. Cred că trebuie să observăm trei paliere", scrie Adrian Năstase pe blog.

Vezi şi: Der Spiegel: EADS, plăţi dubioase în România. Bomba care stă să explodeze în braţele lui Tăriceanu

Primul palier, potrivit lui Năstase, este cel al „comisioanelor”. "Nu-mi propun să-l comentez. Se ocupă DNA de el. Si jurnalistii care primesc, „pe surse” diverse documente din dosar", scrie fostul premier.

Al doilea palier ar fi unul politic, iar fostul lider social-democrat argumentează că afacerea era un imperativ al integrării europene, nu un moft. "Securizarea frontierelor era un imperativ pentru finalizarea Capitolului JAI (Justitie si Afaceri Interne), in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE. Negocierile trebuiau să se incheie in decembrie 2004 (deci in urmatoarele 4 luni ale anului), pâna la incheierea mandatului Comisiei Prodi. Alegerile europarlamentare daduseră câstig de cauză dreptei iar Comisia Barrosso s-a dovedit a fi reticentă in legătura cu aderarea tării noastre (vezi declaratiile lui Olie Rehn). „Rezolvarea” acestui punct sensibil din agendă era normal să o facem cu cea mai mare firmă de profil din Europa, cu participatii germane, franceze, spaniole, italiene etc. Unii poate consideră că ar fi trebuit să incercăm si cu rusii, cu chinezii, cu indienii… Eu cred că optiunea politică a fost corectă. Si anume – semnarea contractului cu EADS in august, finalizarea negocierilor cu UE in decembrie 2004, semnarea acordului in primăvara lui 2005, aderarea propriu-zisă in 2007, obtinerea a 30 de miliarde de Euro, nerambursabile pentru perioada 2007-2013, etc. Calendarul era corect, obiectivele bine definite. In plus, România devenea frontiera estică a UE si avea obligatia de a securiza frontiera spre Ucraina si la Marea Neagră.Participând zilele trecute, la reuniunea Consiliului afaceri generale de la Luxemburg, George Ciamba, secretar de stat in MAE, „a subliniat, totodată, contribuția substanțială a României la securizarea frontierelor externe ale Uniunii și la activitatea agențiilor europene în materie, precum și disponibilitatea României de consolidare a acestei contribuții (cu accent pe participarea la activitatea FRONTEX și BESA).” Asadar, pare că sistemul de securizare, pornit, in 2004, a fost realizat", mai scrie Adrian Năstase.

Vezi şi: Tariceanu reactioneaza la denuntul impotriva sa din dosarul EADS

Cel de-al treilea palier este unul tehnic. "Intrebarea mea este dacă instalatiile contractate au fost finalizate, dacă sistemul este functional, dacă el poate face fată in conditiile unor eventuale valuri de migranti. Cred că este momentul ca zecile de generali care s-au ocupat, in special in Ministerul Administratiei si Internelor, să facă o conferintă de presă pentru a da detaliile necesare. Sunt convins ca analistii si consultantii politici din România vor avea astfel informatiile necesare pentru a se ocupa de toate palierele pe care le-am mentionat", concluzionează fostul premier din perioada 2000-2004.

Vezi şi: Şefa DNA, dezvăluiri spectaculoase din mega-dosarul EADS

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.