Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase intervine în scandalul dintre Dăncilă și Iohannis pe tema mutării ambasadei la Ierusalim. Critici la adresa Guvernului

Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Năstase a criticat, la Adevărul Live, intenţia Guvernului Dăncilă de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Iersualim pentru că încalcă prevederile de drept internaţional şi rezoluţiile ONU.

„Răspunsul ar trebui să fie dat de o revizuire a Constituţiei. Noi avem o formulă de decizie duală în forma Executivului: preşedintele şi premierul. Este o soluţie care va produce tensiuni şi incapacitatea de formulă politică consensuală. Avem o succesiune de coabitări între un preşedinte de o culoare şi premieri de altă culoare. Avem două variante extreme: fie republică prezidenţială, fie republică parlamentară. Altfel, din aceste ciocniri nu va ieşi nimic bun. Când preşedintele spune că a convocat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni arată o relaţie de subordonare. Poate că şi Parlamentul trebuia consultat în chestiunea mutării ambasadei la Ierusalim. Nu putem accepta o stiuaţie de fapt ca o situaţie de drept. S-ar putea să vină ruşii şi să spună: «de ce nu acceptaţi situaţia de fapt din Crimeea?». Decizia nu are justificare din punct de vedere al dreptului internaţional. Sunt 13 rezoluţii al Consiliului ONU şi al Consiliului de Securitate. Din punct de vedere politic, poate să existe o anumită justificare. România, ca şi SUA, nu mai poate să invoce statutul de mediator în relaţia dintre arabi şi israelieni, ci a devenit parte în acest conflict, ceea ce ne pune într-o situaţie de adversitate cu lume arabă. Mai e şi poziţia UE. Noi vrem să preluăm cu succes preşedinţia UE, dar care va fi situţia preşedintelui la Consiliul European când el va trebui să se prezinte cu o situaţie complet diferită faţă de ceilalţi lideri europeni? E nevoie de o analiză foarte seriosă de riscuri versus beneficii.  N-am văzut o asemenea analiză. Poate a fost secretă. Această divergenţă de abordare va marca statutul României. Relaţiile mele cu premierul Netanyahu au fost excelente, a fost la Cornu. Interesele Israelului sunt foarte clare. Interesul lui Trump pentru a obţine un sprijin din partea lobby-ului evreiesc din SUA este evident. Care e interesul nostru? CSAT a fost consultat? Zona serviciilor? Răspunsul meu este de tip rabinic. Sper ca deciziile care se vor lua vor fi corecte.”, a spus Adrian Năstase, întrebat cum vede cearta dintre Guvern şi preşedinţie pe mutarea ambasadei la Ierusalim.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.