Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase, propuneri pentru reforma din PSD

Stanga Romaneasca

Fostul premier Adrian Năstase consideră că a venit momentul ca social-democraţii să aleagă un nou preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, for de conducere care se va reuni pe 20-21 martie. Năstase a fost ultimul preşedinte al Consiliului Naţional, în prezent locul fiind vacant.

Totodată, el reafirmă necesitatea revigorării departamentelor Consiliului Naţional, constituie iniţial pe modelul unui guvern din umbră, pentru că acestea ar putea juca un rol esenţial, inclusiv în ceea ce ar trebui să fie o analiză a celor 10 ani de regim Traian Băsescu.

"Departamentele ar putea să ajute la substanţierea unor politici publice, într-un moment în care guvernul are nevoie de mai mult oxigen, de mai multe iniţiative care ar trebui să se adauge votului de legitimitate care a fost obţinut recent în Parlament. Pe de altă parte, chiar dacă am apreciat gestul colegilor mei de a nu alege pe cineva, de a nu pune pe cineva în locul meu la preşedinţia Consiliului Naţional, am spus de mai mult timp că acest lucru nu poate sa continue. Şi cred că este un moment foarte potrivit acum de a găsi pe cineva care să conducă Consiliul Naţional şi să se ocupe de dezbaterea ideologică absolut necesară după alegeri, pentru a pune într-o nouă lumină mesajul de stânga pe un palier mai larg, ţinând seama şi de evoluţiile interne, dar şi de evoluţiile internaţionale - iată ce s-a întâmplat în Grecia, şi felul în care un partid cu un mesaj antisistem a reuşit să depăşească masiv stânga tradiţională, PASOK-ul, care a participat la alegeri într-o formulă de dezbinare greu de justificat", a declarat Adrian Năstase pentru AGERPRES.

În opinia acestuia, repornirea motoarelor la nivelul departamentelor PSD reprezintă un obiectiv extrem de important şi pentru că, în acest fel, se pot crea condiţii convenabile, "la momentul în care lucrurile vor fi mai liniştite în interiorul partidului", pentru organizarea unui congres.

Fostul preşedinte al PSD consideră, pe de altă parte, că organizarea unor astfel de departamente este mai simplu de făcut atunci când partidul este în opoziţie pentru că atunci se poate raporta critic la departamentele guvernamentale, la ministere.

"Membrii departamentelor pot să exprime printr-o politică 'cu mai mulţi dinţi' atitudinea faţă de anumite măsuri, faţă de anumite reglementări. Când partidul este la guvernare, sigur că pe de o parte găseşti mai puţini 'clienţi' pentru departamente, pentru că cei mai mulţi se înghesuie în ministere, şi nu vor dori prea mult să stea în bucătărie pentru a pregăti mâncarea pe care o vor servi alţii în sufragerie. Atunci este important să asiguri mai curând o politică de cadre, o politică prin care să asiguri o anumită circulaţie între departamente şi ministere, astfel încât să ai echipă de rezervă şi oameni pe care să-i poţi folosi atunci când este nevoie pentru a înlocui anumiţi lideri sau anumite cadre de partid. Deci este mai dificil şi din punctul de vedere al mesajului, pentru că într-un fel cei de la guvern vor considera că departamentele vor să cenzureze, să critice unele dintre acţiuni, dar în felul ăsta se poate să existe şi o analiză fundamentată critic, ce poate fi extrem de utilă", a completat Adrian Năstase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.