Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Oros: Una dintre priorităţile noastre e sprijinirea producătorilor români să îşi comercializeze produsele

gov.ro
Adrian Oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, candidat PNL pentru Senatul României, a declarat, miercuri, la o întâlnire cu fermieri din judeţul Dolj, că una dintre priorităţile Guvernului PNL este sprijinirea producătorilor români să îşi comercializeze produsele la preţuri avantajoase şi să nu mai înregistreze pierderi atât de mari, potrivit Agerpres.

"Principala problemă a producătorilor din România este vânzarea produselor. Producătorul român poate produce la fel de bine, şi calitativ şi cantitativ, ca oriunde în Europa, dar cea mai mare problemă este modul în care reuşeşte să-şi comercializeze producţia", a afirmat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Oros, majoritatea sunt producători mici sau procesatori mici, care nu au capacitate de negociere mare şi atunci nu totdeauna pot să-şi vândă producţia la preţuri avantajoase sau toată marfa, motiv pentru care înregistrează mari pierderi. "Ca atare, în următorii 7 ani, cu 430 milioane euro finanţăm construirea unor spaţii de depozitare şi procesare. O problemă foarte mare este că noi exportăm producţie primară şi importăm hrană cu mare valoare adăugată", a spus Adrian Oros.

Citește și: Alina Gorghiu a reacționat după atacul PSD la adresa președintelui: Minciuni ordinare, calomnii și dezinformare. Asta e rețeta PSD de 30 de ani

Acesta a reafirmat că în 2019 România a avut un deficit al balanţei comerciale de 1,24 miliarde euro, ceea ce înseamnă că agricultura românească a pierdut aceşti bani. "Din banii pentru rezilienţă şi relansare economică, am gândit o reţea de depozitare, distribuţie, procesare şi promovare a produselor româneşti. În Franţa există din 1960 această reţea, acum se construiesc asemenea reţele naţionale în Ungaria, în Cehia şi în Polonia şi este o oportunitate şi pentru noi să facem o reţea pentru produsele româneşti şi orice producător român va putea folosi această reţea", a mai spus ministrul Agriculturii.

La rândul său, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, candidat PNL pentru Senatul României, a afirmat că producătorii locali trebuie încurajaţi să utilizeze fondurile alocate, care să conducă, în mod real, la dezvoltarea agriculturii. "Astăzi, împreună cu ministrul Agriculturii, colegul meu Adrian Oros, am mâncat mere din livada lui Nea Mişu Popa din Pleniţa. Stând de vorbă la capul locului, am aflat de la gospodari care sunt problemele cu care se confruntă, ce soluţii au găsit de unii singuri şi, bineînţeles, cum ar trebui ajutaţi. Le-am promis doljenilor cu care m-am întâlnit săptămânile trecute că voi duce problemele lor la Bucureşti, în faţa guvernanţilor. Astăzi a fost invers, au venit miniştrii la marginea livezii. Este foarte important să sprijinim producătorii locali, să încurajăm investiţiile prin utilizarea programelor de obţinere a fondurilor, care să conducă, în mod real, la dezvoltarea agriculturii", a spus Ciucă.

Preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica, candidat pentru Camera Deputaţilor, a afirmat că Guvernul PNL a fost şi va fi în continuare alături de fermierii români. "Am dorit să compensăm din pierderile provocate de această pandemie. Guvernul PNL a alocat 150 milioane euro din fonduri europene şi circa 260 milioane lei de la bugetul naţional pentru scheme de sprijin privind pierderile fermierilor din cauza evoluţiei COVID-19. Banii intră începând chiar de astăzi, 25 noiembrie. Guvernul PNL a implementat scheme de sprijin cu caracter excepţional pentru crescătorii de animale (bovine, ovine, caprine, porcine, păsări), pentru apicultori, dar şi pentru pomicultori, legumicultori şi viticultori", a menţionat Stoica.

Preşedintele PNL Dolj - Ştefan Stoica, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Oros, ministrul Apărării Naţionale - Nicolae Ciucă, ministrul Tineretului şi Sportului - Ionuţ Stroe, deputatul Nicolae Giugea, senatorul Mario Ovidiu Oprea s-au deplasat, miercuri, în mai multe localităţi din judeţul Dolj, unde au stat de vorbă cu fermierii şi au prezentat programul PNL pentru agricultură.

Delegaţia PNL a ajuns la Pleniţa, Poiana Mare, Călăraşi, Dăbuleni, Segarcea, zone cu mare potenţial agricol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.