Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Tănase, CEO BVB: 'Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an'

bvb

Piaţa de capital din România a crescut cu 9% în primele trei luni din acest an, iar indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a depăşit 8.000 de puncte, potrivit unui comunicat publicat de BVB, informează Agerpres.

Citeşte şi: Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de vineri: cele mai bune evoluţii le-au avut companiile Uztel, Transilvania Construcţii şi Zentiva

În context, Adrian Tănase, CEO BVB, arată că, deşi Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, volumele de tranzacţionare sunt modeste astfel că o participare mai ridicată a populaţiei în piaţa de capital ar trebui să fie o prioritate.

"Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru însă pe volume modeste de tranzacţionare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital trebuie să fie o prioritate a BVB şi a întregii comunităţi financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieţei locale de capital", a declarat Adrian Tănase.

La rândul său, preşedintele Bursei, Lucian Anghel, a explicat că primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piaţă care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activităţi economice intense şi randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, printre cele mai mari din lume.

Potrivit comunicatului citat, Bursa de Valori Bucureşti a încheiat primul trimestru cu toţi indicii pe plus, într-un context intern şi internaţional marcat de incertitudini. Indicele BET, principalul indice al pieţei de capital locale, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului şi a închis luna martie la un nivel de 8.045 de puncte.

O creştere tot de 9% a avut şi BET-TR, indicele care include şi dividendele oferite de companiile din BET.

"România a ajuns astfel să ocupe locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere înregistrat de indicii principali ai burselor europene", subliniază documentul.

În plus, incertitudinile interne şi externe s-au reflectat într-o valoare medie zilnică de tranzacţionare de 9,33 milioane euro, în scădere faţă de anul trecut. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat în primul trimestru, însă s-a menţinut peste pragul de jumătate de miliard de euro.

La finalul primului trimestru, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a fost de 19,3 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 33,3 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 8,8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.