Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Vasilescu (BNR): E foarte complicat să ne revenim din criză

cotidianul.ro
Adrian Vasilescu

Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, a declarat joi la Digi24 că României îi va fi complicat să-și revină economic din criza generată de efectele coronavirusului:

  • „Cred că e foarte complicat (să ne revenim). Lucrurile nu pot fi simple, mai ales că, dacă privim în urmă, avem foarte multe restanțe de atitudine, de gândire economică, de investiții, de înțelegerea raportului dintre consum și producție. Noi ne-am obișnuit ani de zile, înainte de această criză, să consumăm foarte mult din import. Importurile în țara noastră au dus România la un deficit de balanță comercială de peste 15 miliarde de euro pe an. Este o sumă imensă, sumă care nu se acoperă din vânt, se acoperă prin curs valutar, inflație, prin deficit care provoacă alte deficite.
  • Va trebui să ne obișnuim să gândim altfel, să facem altfel și asta nu e o chestiune care se rezolvă prin îndemn. Piața trebuie să funcționeze normal, pentru că sunt ani de zile în care piața nu a funcționat normal. Și dacă piața nu va funcționa normal, ea nu va fi îndemnul care să împingă lumea la muncă. Când spun asta s-ar putea să sune în mințile multora ca ceva monstruos, 'Auzi, să împingă lumea la muncă'. La urma urmelor nimic nu este mai firesc pentru societatea umană decât să progreseze și să prospere prin muncă, pentru că nu există alte surse de prosperitate.
  • Schimbare de atitudine a statului în raport cu economia de piață, în raport cu piața liberă, este prima mare problemă pe care trebuie să o rezolvăm în această societate. Să gândim altfel despre investiții, pentru că mai ales acum, în timp de pandemie, investitorii își cam pun banii la adăpost de trei ori înainte de a investi, vedem cum de pe piețele emergente cam încep să fugă bani, toate astea sunt pericole pe care nu le putem opri nici cu vorbe, nici cu gânduri frumoase, ci cu o piață funcțională.
  • Se suprapun trei crize. Este în primul rând o criză sanitară, în al doilea rând este o criză socială și în al treilea rând este o criză economică. Când trei crize una peste alta se suprapun, trebuie să ne gândim foarte bine cum vom ieși din acest impact”

Vezi și: EXPLODEAZĂ PSD - Viorica Dăncilă: S-a pornit un tăvălug care va crește. Marcele, înfruntă-mă direct, dacă ai ceva de replicat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.