Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Vasilescu (BNR) explică motivele din spatele creșterii prețurilor la gaze și energie electrică

cotidianul.ro
Adrian Vasilescu

Consilier de strategie în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, arată faptul că prețul la energie electrică sau gaze a crescut din cauza liberalizării pieței, iar în procesul acesta de tranziție acest lucru este normal.

”Noutățile sunt așa: în primul rând apasă prețul mondial al petrolului, care a crescut de anul trecut din martie fulminant. Pentru că în martie anul trecut de asta a și fost deflația din zona euro. De asta și România a avut tot anul o poziție foarte bună. Dar mai corect e să spun că a avut de-a lungul întregului an 2020 cea mai bună poziție din toată Uniunea Europeană dintre cele 27 de țări. Statele OPEC au redus producția, iar reducând producția se poate scumpi și mai mult. Asta înseamnă așa la noi: combustibilii s-au scumpit. Apoi, energia electrică și gazele s-au scumpit.

S-au scumpit pentru că la energie electrică și la gaze s-a făcut liberalizarea pieței. Această liberalizare este o chestiune de tranziție acum. Piața a fost administrată, ea a deprins mecanismele unui sistem administrat și în momentul în care s-a liberalizat s-a întâmplat ca și în 1990, la 1 noiembrie, când s-au liberalizat prețurile în România. O piață cu prețuri libere a făcut dintr-odată explozie. Până când piața s-a așezat. Am avut inflație de 300% în 1993 și de atunci a tot scăzut până în 2004, când a ajuns sub 10%.”, a pus Adrian Vasilescu, într-un interviu pentru Libertatea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.