DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Aeroportul Otopeni va avea o cale de rulare Delta: Vor ateriza și decola 50 de avioane pe oră

www.libertatea.ro
avioane pistă aeroport Otopeni

Procedura de achiziţie pentru calea de rulare Delta, care este o cale de rulare crucială pentru buna funcţionare a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, este în curs de adjudecare şi, odată cu modernizarea pistelor 1 şi 2, Capitala ar putea avea într-un an şi jumătate două piste modernizate, cu o capacitate estimată de peste 50 de mişcări (aterizări şi decolări) pe oră ale aeronavelor, afirmă purtătorul de cuvânt al CNAB, Valentin Iordache.

Contractul privind modernizarea pistei 2 a Aeroportului Henri Coandă a fost deja semnat pe 21 iunie cu reprezentantul executantului, Klaus Bleckenwegner, administratorul Porr Construct SRL. Valoarea contractului a fost de 109,84 milioane de lei fără TVA. Durata totală a contractului este de 83,5 luni.

Citește și: Sorin Grindeanu transmite un mesaj! ‘Te-a fluierat’

"Avem în curs de adjudecare procedura de achiziţie pentru calea de rulare Delta, care este o cale de rulare crucială pentru buna funcţionare a aeroportului (Henri Coandă - n. r.). Fără ea se operează foarte greu şi capacitatea de operare pe pistă scade foarte mult şi, desigur, lansăm şi procedura de modernizare la pista nr. 1, astfel încât, într-un interval de un an şi jumătate aproximativ - poate ceva mai mult - să avem două piste modernizate şi sistemul de căi de rulare modernizat. Exproprierea (pentru proiectul de extindere a Aeroportului Henri Coandă - n. r.) va permite şi continuarea căii de rulare paralelă cu pista 1, până la capătul pistei 1, deci va creşte foarte mult capacitatea celor două piste, astfel încât va exista o coroborare directă între capacitatea pistelor şi noile capacităţi de terminal care vor fi date în folosinţă", a declarat, pentru AGERPRES, Valention Iordache.

Citește și: Cozmin Gușă face noi comentarii! ‘Viorica Vasilica Dăncilă s-a impus ca fiind serioasă și tare pe tocuri și a predat ștafeta, ca să râdem de cineva la nivel de PSD’

În prezent, ambele piste au o capacitate de 39 de mişcări/oră, dar ar putea depăşi, conform estimării, 50 de mişcări/oră după modernizare.

"Acum vorbim de o capacitate de 39 de mişcări/oră (aterizări şi decolări) - ambele. Capacitatea asta la un moment dat poate să scadă dacă există lucrări pe una dintre piste şi ea lucrează cu prag decalat - poate să scadă dacă o cale de rulare nu e în funcţiune sau este blocată din indiferent ce motiv, dacă se intervine la balizaj sau la asfalt sau la structura de beton etc., poate să scadă până către 20 mişcări/oră. Nu s-a calculat încă, dar cu două căi de rulare paralele probabil că vom trece lejer de 50 de mişcări pe oră. Este o estimare grosieră pe care o fac acum, mai mult pe baza experienţei, nu a calculelor care se fac", e explicat Iordache.

Citește și: Adrian Năstase lansează o serie de propuneri! ‘Nu este suficient’

Potrivit datelor companiei, pentru maximizarea capacităţii de operare, calea de rulare Delta, aferentă pistei 1, va fi supusă unor lucrări de reabilitare, în valoare estimată de 28.073.000 lei. Lucrările vor fi efectuate coroborat cu cele de la pista 2, pentru a se menţine permanent o capacitate de operare suficientă pe aeroport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.