Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aerul condiționat: Avantaje și dezavantaje - Ce spun specialiștii

indiatimes.in
aer conditionat

O mare parte a globului suferă de pe urma temperaturilor extreme înregistrate în ultimele săptămâni, iar consecințele sunt resimțite peste tot.

În numeroase regiuni, recordurile de temperatură din trecut au fost depășite, iar oamenii se străduiesc să găsească modalități de a face față căldurii extreme, conform Descoperă.ro.

Valurile de căldură extremă care au lovit anul acesta par să fie doar începutul unei tendințe îngrijorătoare. De exemplu, în Phoenix, Arizona (Statele Unite ale Americii), temperaturile au atins vârfuri de 43.3 grade Celsius în această vară, iar acest fenomen nu este singular. Episoadele tot mai frecvente și severe de căldură extremă sunt consecințele directe ale crizei climatice prin care trecem. Experții meteorologi avertizează că această tendință se va menține și, mai grav, va continua să se înrăutățească dacă nu se întreprind acțiuni decisive pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.

Cererea pentru aparatele de aer condiționat ar putea crește cu aproape 60%

Din nefericire, singura modalitate de a face față căldurii extreme pentru mulți oameni este prin intermediul aparatelor de aer condiționat. Prognozele Agenției Internaționale pentru Energie arată că numărul acestor aparate la nivel mondial ar putea crește cu peste 240% până în 2050. În același timp, cererea pentru astfel de aparate ar putea crește cu aproape 60% doar în Statele Unite, conform The Guardian.

Creșterea accesului la aerul condiționat poate fi o măsură salvatoare de vieți, dată fiind letalitatea temperaturilor extreme. Cu toate acestea, există impedimente majore în calea acestei soluții. În primul rând, costul financiar este prohibitiv, ceea ce îl face inaccesibil pentru comunitățile defavorizate din întreaga lume. Investiția inițială într-un aparat de aer condiționat și facturile ulterioare pentru consumul de energie electrică pot să fie copleșitoare.

Pe lângă aspectul financiar, utilizarea pe scară largă a aparatelor de aer condiționat pune o mare presiune asupra infrastructurii de electricitate și poate duce la întreruperi ale curentului electric. Deși încercările individuale de a găsi soluții în fața căldurii extreme sunt apreciate, eliminarea totală a aparatelor de climatizare poate avea consecințe periculoase, avertizează experții.

Narasimha Rao, profesor de energie la Universitatea Yale, subliniază: „Există regiuni în lume unde aerul condiționat este o necesitate vitală – acolo unde temperaturile sunt înăbușitoare pe tot parcursul anului.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.