Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afaceri dubioase de milioane: Groapa de gunoi Vidra rămâne fără autorizație de mediu

groapa gunoi iridex

Groapa de gunoi Vidra rămâne fără autorizație de mediu, în urma unor afaceri dubioase de milioane. În plină procedură de infringement împotriva României în ceea ce privește depozitarea gunoiului, principalul depozit de deșeuri al Capitalei este prins într-un hățiș de procese, interese și contracte oneroase, notează lumeapolitica.ro.

Povestea gropii de gunoi de la Vidra a început în 1999 când Primăria Capitalei s-a asociat cu firma Capitel Invest pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui deposit de deșeuri. Municipalitatea avea obligația să pună la dispoziția investitorului 24 ha de teren și să asigure depozitarea a 225.000 tone/an.

Pentru a pune la dispoziția firmei Capitel Invest suprafața de 24 ha pentru construcția depozitului Vidra, Primăria Capitalei a încheiat cu Primăria comunei Vidra contractul de concesiune nr. 1058/04.08.1999. Primăria Vidra a concesionat terenul în suprafață de 24 ha către concesionarul PMB.

Contractul a fost cesionat de Capitel Invest SA, către Capitel Systema Ecologic SRL. În anul 2004, firma Capitel Systema Ecologic SRL își schimbă denumirea în Systema Ecologic SRL, avându-l ca administrator pe Bogdan Marius Ștefănescu.

Pe data 07.04.2005, firma Systema Ecologic SRL cesionează contractul de asociere cu Primăria Municipiului București către firmă Eco Sud SRL. În data de 13.05.2005 Primăria Capitalei este informată despre cesionarea contractului.

Pe 10.11.2005 aceiași Systema Ecologic prin administratorul Bogdan Ștefănescu semnează un process verbal prin care încetează pe cale amiabilă contractul cu Primăria Municipiului București. Practic, era închis un contract care fusese deja cesionat către altă companie.

Doi ani mai târziu, în cadrul procesului de insolvență al Systema Ecologic este admisă o cerere de înregistrare la masa credală în valoare de 22,4 milioane de lei. Cererea venea de la Sistema International (fostă Capitel Invest) prima deținătoare a contractului de asociere cu PMB.

Procesele juridice continuă, Primăria Municipiului București fusese deja considerată vinovată de nerespectarea contractului. Judecătorii au decis în dosarele nr. 32416/1/2004 ca PMB să plătească 5,86 milioane de euro despăgubiri. Banii ajung printr-un contract dubios la o altă firmă Euro Rent International.

Administratorul Bogdan Ștefănescu a cesionat dreptul firmei de a încasa acești bani. El a cesionat dreptul de încasa 3,6 milioane de euro de la Primăria Capitalei contra sumei de 1,44 milioane de euro. După aceea a compensat cele 1,44 milioane de euro pe care Euro Rent International trebuia să le plătească către Sistema Ecologic cu o ipotetică datorie pentru plata chiriei și penalități de două ori mai mari ca datoria.

Conform autorizației mediu din 2018 Agenția pentru Protecția Mediului precizează că depozitul de deșeuri funcționează pe 27,8 hectare. Apare practic o diferență de 4 hectare față de contractul initial din 1999.

Acest amănunt ascunde faptul că încă din 2016 groapa de gunoi Vidra s-a umplut până la refuz. În acest caz contractual din 1999 încetează. Eco Sud, noul administrator al contractului rămâne fără drept de operare. Licența ANRSC 3683 /05.05.2016 își încetează și ea valabilitatea din cauza nerespectării condițiilor associate.

Conform datelor de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, din suprafața de 42 ha pentru care s-a emis AIM 25/11.12.2018, doar 24 ha se află pe domeniul public al Primăriei Vidra. Diferența de 18 ha se află în proprietatea firmei Eco Sud SA și a unor persoane fizice.

Printre aceste persoane fizice se află și Bogdan Ștefănescu, administratorul firmei Systema Ecologic. Personajul care a decis cesionarea contractului de la Systema Ecologic la Eco Sud și care a încheiat asocierea dintre firma pe care o administra și Primăria Municipiului București.

Practic, Ștefănescu apare și de o parte și de cealaltă parte a baricadei. Acest lucru nu este singular. Acesta a negociat cu Primăria Craiova tot pentru un contract legat de depozitarea gunoaielor.  A fost atunci representant al Systema cât și al Eco Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.