Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afaceri MILITARE între Washington și Londra: Pentru ce vor plăti britanicii o sumă URIAȘĂ

www.observator.tv
soldați americani

Statele Unite vor vinde aliatului lor britanic, pentru peste un miliard de dolari, aproape 3.000 de autovehicule militare înlocuind cunoscutele Jeep şi Humvee ale armatei americane, au anunţat luni Pentagonul şi Departamentul de Stat, potrivit AFP.

La fel ca pentru orice contract comercial de vânzări de arme de către Washington, Departamentul de Stat a aprobat "posibila vânzare" a acestor 2.747 de JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru suma de 1,03 miliarde de dolari. Departamentul Apărării va informa Congresul care teoretic se poate opune în termen de 30 de zile.

Citește și: Afirmații incredibile dinspre Rusia la adresa SUA: Se anunță schimbări masive

Marea Britanie este "cel mai apropiat aliat" istoric al Statelor Unite şi sunt puţine şanse ca congresmenii să conteste o asemenea decizie a executivului.

"Această propunere de vânzare întăreşte politica externă şi de securitate naţională a Statelor Unite contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat din NATO", au subliniat Pentagonul şi diplomaţia americană în comunicatul lor.

JLTV este prevăzut să devină noul autovehicul militar simbol al puterii militare americane, în locul modelelor Jeep şi Humvee.

Citește și: DOLIU în lumea politică: A murit după un accident stupid petrecut la petrecerea burlacilor

Pentagonul a ales în septembrie 2015 producătorul industrial Oshkosh din Wisconsin (nord) pentru a construi noul autovehicul, ultima etapă a unui proces lansat în 2003. Apreciat în momentul invadării Irakului, în 2003, pentru viteza sa, Humvee a văzut cota sa prăbuşindu-se în rândul trupelor americane, odată cu creşterea numărului de mine şi bombe artizanale plantate de insurgenţi, din cauza podelei plate şi a distanţei la sol prea mici, anunță Agerpres.

Oshkosh a câştigat contractul, cu o primă tranşă de 6,75 de miliarde de dolari, în faţa Lockheed Martin şi AM General, producătorul Humvee. În total, US Army prevede să achiziţioneze 50.000 de JLTV până în 2040, iar Marines 5.500 pentru o valoare de aproape 30 de miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.