DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Afacerile din comerţ au crescut cu 6,8% în primele şase luni

Romania Libera
afaceri

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,8% în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară a anului precedent, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+9,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%), potrivit Agerpres.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au înregistrat o creştere cu 6,9% datorită avansului vânzărilor de produse nealimentare (+9,9%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%). 

În luna iunie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 0,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,3%. 

Ca serie brută, avansul afacerilor a fost determinat de creşterile înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,3%). Vânzările 
de produse nealimentare au scăzut cu 0,3%.

Citește și: Preţurile producţiei industriale au crescut cu 3,3% în ritm anual, în luna iunie

Pe serie ajustată, creşterile au fost generate de evoluţiile bune din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,1%), vânzările de produse nealimentare (+1,6%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6%). 

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cu 4,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%. 

Pe serie brută, creşterile au fost determinate de vânzările de produse nealimentare (+7,8%), vânzările de produse 
alimentare, băuturi şi tutun (+4,6%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%). 

Ca serie ajustată, evoluţia cifrei de afaceri a fost impulsionată de vânzările de produse nealimentare (+8,6%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,1%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,3%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.