Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan: Armata americană îi avertizează pe talibani împotriva violenţelor

militari armata nato

Armata americană i-a avertizat sâmbătă pe talibani, într-o neobişnuită scrisoare deschisă, despre posibile "riposte" dacă insurgenţii afgani nu îşi reduc atacurile împotriva forţelor afgane, care subminează slabele speranţe ale unui proces de pace îndelung aşteptat, notează AFP.

Dacă talibanii au încetat atacurile contra forţelor străine după acordul semnat la 29 februarie, la Doha, cu Statele Unite, în care se angajau să demareze negocieri cu autorităţile de la Kabul, în schimb ei şi-au intensificat atacurile împotriva forţelor afgane.

În această scrisoare de două pagini adresată purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, colonelul Sonny Legget, purtătorul de cuvânt al forţelor americane în Afganistan, a îndemnat "toate părţile" să dea dovadă de reţinere.

"Dacă violenţele nu pot fi reduse, atunci, da, va fi o ripostă", le-a scris talibanilor colonelul Legget.

Citește și: Când ar putea fi al doilea val al epidemiei de coronavirus. Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Sănătății

"Toate părţile trebuie, de asemenea, să revină pe calea politică. Afganii trebuie să se aşeze chiar de acum şi să discute împreună despre viitorul Afganistanului", a adăugat el.

La 28 aprilie, comandantul trupelor americane şi ale NATO din Afganistan, generalul Scott Miller, i-a avertizat deja pe talibani despre posibilele consecinţe în cazul continuării violenţelor.

Semnând acordul de la Doha, talibanii s-au angajat să înceteze atacurile contra forţelor străine din Afganistan şi să accepte demararea negocierilor de pace cu autorităţile afgane, după un schimb de prizonieri.

La rândul lor, ei au obţinut retragerea trupelor americane şi străine din Afganistan în termen de 14 luni. Statele Unite au mai acceptat să nu îi atace pe talibani, rezervându-şi însă dreptul de a interveni în sprijinul forţelor afgane dacă acestea sunt atacate.

Colonelul Legget a reamintit că talibanii s-au angajat verbal să reducă violenţa cu 80% şi să înceteze atacurile din zonele urbane, dar violenţele au cunoscut o "creştere puternică".

Potrivit responsabililor de la Kabul, talibanii au efectuat în medie 55 de atacuri pe zi contra forţelor afgane de la semnarea acordului.

În ce priveşte schimbul de prizonieri, se află într-un punct mort, guvernul de la Kabul fiind reticent să elibereze anumiţi înalt responsabili talibani.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a răspuns la scrisoarea americană printr-un scurt mesaj pe Twitter, denunţând "declaraţiile provocatoare". "Respectaţi-vă propriile angajamente", a scris Zabihullah Mujahid, citat de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.