Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATENȚIE, IMAGINI ȘOCANTE Cel puţin 50 morţi şi 140 de răniţi într-o explozie dintr-o moschee din Afganistan

The Moscow Times
afganistan oameni

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş care a lovit, în timpul rugăciunii de vineri, o moschee şiită din Kunduz, din nord-estul Afganistanului, la cinci zile după un atentat la Kabul revendicat de organizaţia Statul Islamic, relatează AFP.

Explozia dintr-o moschee şiită din cartierul Khan Abad Bandar din Kunduz a fost provocată de un kamikaze, a declarat pentru AFP Matiullah Rohani, responsabilul regional al guvernului taliban care răspunde de cultură şi informaţie.

În spitalul central din Kunduz, a declarat pentru AFP un medic sub acoperirea anonimatului, "până acum am primit 35 de cadavre şi peste 50 de răniţi".

Anterior, un responsabil local din cadrul Médecins sans frontieres (MSF) a precizat că la clinica ONG-ului din Kunduz au ajuns "peste 90 de pacienţi răniţi şi peste 15 cadavre". "Dar această cifră va evolua, continuăm să primim alte persoane", a adăugat el.

Zalmai Alokzai, un om de afaceri care s-a deplasat la spitalul central din Kunduz pentru a dona sânge, a confirmat pentru AFP că a văzut zeci de cadavre. "Ambulanţele se întorc la faţa locului pentru a transporta morţii", a precizat el.

În Afganistan, şiiţii sunt în mod frecvent ţinta atentatelor, care sunt adesea comise de ramura locală a grupării Statul Islamic (SI), scrie agerpres.ro.

Această explozie are loc la cinci zile după un atentat cu bombă care a vizat o moschee din Kabul, s-a soldat cu cinci morţi şi a fost revendicat de SI.

Acest atentat a vizat moscheea Id Gah, unde avea loc o ceremonie funerară pentru mama lui Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al guvernului taliban şi figură proeminentă a mişcării, decedată săptămâna trecută.

Atentatul ilustrează rivalitatea şi chiar ura dintre talibani şi SI, două grupări sunite radicale, notează AFP.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale, a căror autenticitate nu a putut fi confirmată până acum, prezentau trupuri însângerate la sol sau bărbaţi care îi adunau pe credincioşi, inclusiv femei şi copii, pentru a se îndepărta de locul atentatului.

O profesoară din Kunduz a explicat pentru AFP că explozia a avut loc în apropierea domiciliului său.

"Este terifiant. Mai mulţi dintre vecinii noştri au fost ucişi sau răniţi", a declarat ea. "Un vecin de 16 ani a fost ucis. Nu au găsit jumătate din trupul său", a relatat ea.

Statul Islamic în Khorasan a revendicat unele dintre atacurile cele mai sângeroase comise în ultimii ani în Afganistan şi Pakistan, în special atentate sinucigaşe în moschei, spitale şi alte locuri publice.

Gruparea SI-K a vizat în special musulmani pe care îi consideră eretici, precum şiiţii din minoritatea hazara. În august 2019, SI-K a revendicat un atentat împotriva şiiţilor la o nuntă din Kabul, unde au fost ucise 91 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.