Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan/ciocniri: Talibanii ameninţă să preia a doua capitală de provincie, Ghazni

afganistan

Luptele s-au intensificat luni în jurul oraşului afgan Ghazni, situat la circa 130 km sud-vest de Kabul, luptători talibani ameninţând să preia controlul asupra celei de-a doua capitale de provincie, după ce luna trecută au ocupat pentru scurt timp Kunduz, în nordul ţării, relatează Reuters. 

Violenţele de luni survin după mai multe zile de lupte sporadice în apropiere de Ghazni, provocând închiderea majorităţii magazinelor, şcolilor şi universităţilor. 

Mulţi locuitori au încercat să se refugieze spre capitala ţării, Kabul, sau în districtele apropiate, mărind numărul persoanelor deplasate în interiorul ţării. 

'Sute de talibani au atacat din două direcţii, iar luptele sunt încă în desfăşurare la 7 km distanţă de capitala provinciei. Talibanii au plănuit să atace şi să captureze capitala, dar noi am fost în alertă şi i-am respins', a declarat guvernatorul adjunct Mohammad Ali Ahmadi, pentru Reuters. 

Talibanii au anunţat că au blocat autostrada care leagă Kabul de oraşul Kandahar, în sudul ţării, avertizându-i pe şoferi să evite acest important coridor de transport, reconstruit cu ajutor occidental. Blocarea rutei de către talibani nu a fost însă confirmată din surse independente. 

Luni dimineaţă, o angajată locală a ONU a fost ucisă de doi bărbaţi înarmaţi, în Kandahar. 

Duminică, la Kabul, un atentator sinucigaş a atacat un convoi de trupe străine la o oră de vârf, rănind cel puţin trei civili. 

La reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, desfăşurată joi la Bruxelles şi dedicată în principal situaţiei din Siria, s-a discutat şi despre implicarea viitoare a Alianţei în Afganistan, după ce talibanii au cucerit luna trecută oraşul Kunduz. Forţele afgane au reuşit ulterior să preia controlul asupra oraşului, dar incidentul a ridicat semne de întrebare dacă NATO îşi poate înceta prezenţa în această ţară, aşa cum este planificat. 

'Nu am luat nicio decizie finală cu privire la durata misiunii Resolute Support (care ar trebui să se încheie la finele lui 2016 - n.r.). Toţi aliaţii au convenit că vom continua să-i sprijinim pe afgani. (...) Ceea ce discutăm este în ce format, cu câte trupe şi unde în Afganistan', a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

El a avertizat însă că menţinerea unor efective militare numeroase în Afganistan nu constituie o soluţie 'sustenabilă' pe termen lung. NATO păstrează încă în jur de 13.000 de militari în această ţară, deşi operaţiunile de luptă au luat sfârşit.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.