Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan - încă o capitală de provincie cade în mâinile talibanilor

talibani

Talibanii au preluat sâmbătă controlul în oraşul Sheberghan (nord), care devine a doua capitală provincială ce cade în mâinile rebelilor în mai puţin de 24 de ore, relatează AFP şi dpa.

"Din nefericire, talibanii au cucerit oraşul Sheberghan", a declarat pentru France Presse Qader Malia, viceguvernator al provinciei Jawzjan cu capitala în oraşul menţionat. Oficialul a menţionat că forţele afgane şi responsabilii "au fugit spre aeroport".

Provincia Jawzjan este fieful mareşalului Abdul Rashid Dostum, un puternic şef de miliţie uzbec cunoscut atât pentru loialitatea sa schimbătoare, cât şi pentru cruzime, notează AFP. Dacă Sheberghan rămâne în mâinile talibanilor, ar fi o nouă lovitură pentru guvernul de la Kabul, care a făcut apel recent la liderii de miliţii în încercarea de a opri avansul talibanilor.

Vineri, talibanii au cucerit o primă capitală provincială, Zaranj (sud-vest), fără o rezistenţă reală din partea forţelor afgane, ocupate să apere multe alte capitale provinciale din ţară.

Talibanii au preluat controlul asupra unor vaste teritorii rurale în ultimele trei luni şi acum au în vedere oraşele mari, încercuind deja Kandaharul şi Heratul, al doilea, respectiv al treilea oraş ca mărime din Afganistan.

Cu toate că triumful de la Zaranj, capitala provinciei deşertice Nimroz, la graniţa cu Iranul, nu are importanţă strategică, însăşi capitularea forţelor afgane este un semnal de alarmă pentru alte oraşe izolate. Mesaje difuzate de talibani pe reţelele sociale sugerează o primire mai curând călduroasă din partea populaţiei civile din Zaranj, unde criminalitatea face ravagii, dar e greu de spus dacă reacţiile văzute în aceste imagini arată un sprijin real pentru rebeli sau civilii îşi manifestă sprijinul doar din instinct de conservare.

Conform unor responsabili, rebelii i-au eliberat pe toţi deţinuţii din Zaranj. Un video difuzat pe Twitter, dar a cărui autenticitate nu a putut fi verificată arată mulţimi de oameni devastând sediul guvernului şi furând birouri, fotolii şi televizoare.

Luptele din Afganistan s-au intensificat din luna mai, atunci când forţele americane şi internaţionale şi-au început retragerea din ţară, care urmează să se încheie până la 31 august pentru soldaţii americani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.