Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan - Mesaj de pace din partea liderului talibanilor

talibani

Şeful talibanilor a reiterat duminică, într-un mesaj cu ocazia Eid al-Adha, că rămâne "hotărât favorabil în favoarea unei reglementări politice" în Afganistan, "în ciuda avansului şi victoriilor militare" înregistrate în ultimele două luni, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"În loc să ne bazăm pe străini, trebuie să ne rezolvăm problemele între noi (afganii) şi să ne salvăm patria de criză", a adăugat Hibatullah Akhundzada în acest mesaj cu ocazia sărbătorii musulmane a Sacrificiului.

Pe fondul unei ofensive totale a insurgenţilor împotriva forţelor afgane, delegaţiile guvernului afgan şi talibanii au reluat sâmbătă la Doha, în Qatar, discuţiile începute în septembrie şi rămase până acum în impas.

"Noi, de partea noastră, suntem hotărâţi să găsim o soluţie prin discuţii, dar tabăra de vizavi continuă să piardă timpul", a spus Hibatullah Akhundzada.

Lansată la începutul lunii mai, pe fondul începutului retragerii finale a forţelor străine din ţară, ofensiva insurgenţilor a întâmpinat puţină rezistenţă din partea forţelor afgane şi le-a permis să pună mâna pe vaste zone rurale din Afganistan şi importante posturi de frontieră cu Iranul, Turkmenistanul, Tadjikistanul şi Pakistan.

Forţele afgane controlează acum în principal doar axele majore şi capitalele provinciale.

În mesajul său, liderul talibanilor prezintă apoi o serie de angajamente ale unui viitor "Emirat Islamic" la putere la Kabul. Emiratul Islamic a fost numele regimului taliban care a condus Afganistanul între 1996 şi 2001 şi a fost înlăturat de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, după refuzul său de a-l preda pe liderul Al Qaida, Osama Ben Laden, în urma atentatelor din 11 septembrie.

"Vrem relaţii diplomatice, economice şi politice bune şi puternice (...) cu toate ţările lumii, inclusiv cu Statele Unite" şi "asigurăm pe deplin ţările vecine, regiunea şi lumea că Afganistanul nu va permite nimănui să ameninţe securitatea niciunei alte ţări de pe teritoriul său", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.