Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan: Talibanii anunţă o nouă ofensivă, având ca ţintă principală forţele americane

talibani

Militanţi talibani au anunţat miercuri lansarea unei noi ofensive pentru anul în curs, care va avea ca principale ţinte forţele americane în Afganistan, transmite dpa, conform agerpres.ro

Într-un comunicat postat online, talibanii declară că ofensiva 'Al-Khandaq' se va 'concentra în principal pe strivirea, uciderea şi capturarea invadatorilor americani', în timp ce 'susţinătorii lor interni' - guvernul şi trupele afgane - sunt consideraţi ţinte secundare. 

Ofensiva a fost denumită după celebra bătălie de la Khandaq - în traducere, 'bătălia tranşeei' - din epoca profetului Mahomed, când 3.000 de bărbaţi musulmani au săpat tranşee în jurul oraşului Medina şi au supravieţuit unui asediu îndelungat al unor triburi arabe nemusulmane şi evreieşti. 

Noua ofensivă pare să fie un răspuns la cea mai recentă strategie americană în Afganistan, care include o creştere a prezenţei militare, în urma anunţului făcut de preşedintele Donald Trump în luna octombrie. 

Talibanii au acuzat miercuri guvernele american şi afgan de sabotarea păcii prin prelungirea războiului, invocând prezenţa în continuare de baze militare americane pe teritoriul ţării. 

În pofida câtorva tentative întreprinse de guvernele de la Washington şi Kabul de a-i aduce pe talibani la masa negocierilor, aceştia nu au acceptat încă o ofertă de pace care să pună capăt conflictului. 

Talibanii susţin că alianţa internaţională în Afganistan este o forţă invadatoare, iar guvernul afgan o marionetă a Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.