Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Află ce se întâmplă la congresul PSD!

ceas timp umbra

Astăzi loc congresul PSD, un eveniment relativ aşteptat şi foarte discutat în ultima vreme, care îl pune în prim plan pe Liviu Dragnea. După ce a  câştigat partidul cu câteva sute de mii de voturi, urmărind cu încăpăţânare o preocedură internă impusă de Victor Ponta în 2010, Liviu Drganea ne-a transmis, mai mult sau mai puţin direct, în ultima săptămână, prin declaraţii de presă şi prin acţiunile întreprinse, ce are de gând să schimbe în partid. Dacă-şi va duce planurile la bun sfârşit, avem toate şansele să nu mai recunoaştem PSD-ul când procedura se va fi terminat.

Asta, pentru că una din cele mai mari schimbări deja aprobate de partid, este lipsa posibilităţii liderilor judeţeni (adică a baronilor locali, ca să nu ne învârtim după deget) de a ocupa concomitent şi funcţia de vicepreşedinţi ai partidului. Teoretic, această mişcare ar fi trebuit să înjumătăţească puterea politică a baronilor şi să anunţe o restructurare considerabilă a PSD. Au existat şi surse de presă care au considerat că decizia anunţată de Dragnea este una de imagine,  însă, privind listele celor înscrişi în cursa pentru alegerea vicepreşedinţilor de partid, este clar că strategia a funcţionat. Candidaţii pentru funcţia de viciepreşedinte în PSD sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Fifor, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Gabriel Vasile, Ionuţ Vulpescu, Mihai Chirică, Viorel Ştefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Cătălin Rădulescu, Georgian Pop, Gheorghe Simion, Ecaterina Andronescu, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Doina Pană, Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca. Nici urmă de baroni. Greii PSD au preferat să rămână lideri peste teritoriu de unde izvorăşte puterea lor brută, dar va trebui mereu să se subordoneze deciziilor echipei de vicepreşedinţi. Asta înseamnă că abilitatea lor de a tăia şi spânzura în PSD s-a dus pe apa sâmbetei.

Liviu Dragnea a lansat şi alte indicii privitoare la felul în care congresul de astăzi va contribui la redesenarea totală a PSD-ului. Schimbarea ideologiei politice, promovarea unor tineri în fruntea partidului şi adoptarea unei politici transparente de promovare de cadre interne profesioniste sunt doar câteva din măsurileposibile.

O altă dezvoltare interesantă în filosofia de partid, pe care Dragnea pare că doreşte să o aducă la PSD, este cea a promovării dialogului şi consensului. Practic, Liviu Dragnea vrea un plan de acţiune pe termen lung pentru România. Strategia pe 25 de ani ar trebui să fie asociată unui consens între partidele politice. Este o viziune cel puţin atipică pentru un lider politic român şi rămâne de văzut dacă celelalte partide vor dori o asemenea măsură. Totuşi, indiferent de motivele pentru care Dragnea a hotărârt să adopte această poziţie, este clar că discursul său este unul logic şi are abilitatea de a mobiliza persoanele care văd că România are nevoie de o direcţie strategică.

O altă abordare interesantă, pe care ne putem aştepta să o vedem la congres, este regândirea relaţiei PSD cu Diaspora. După ce PNL a reuşit să facă praf legea votului prin corespondenţă, Liviu Dragnea a părut că salvează situaţia atunci când a urgentat procedurile de adoptare a legii. Aceste acţiuni ale lui Liviu Dragnea ne arată că vrea să reconstruiască relaţia PSD cu Diaspora şi să rupă monopolul PNL asupra subiectului.

Toate aceste acţiuni şi declaraţii ne arată că PSD are şansa de a întoarce o pagină în felul în care face politică şi de a se reorienta spre o politică a Occidentului. Rămân totuşi întrebări la care partidul, prin vocea lui Dragnea, trebuie să răspundă. Dacă tot se reformează, ce va face cu Ion Iliescu? Cum va împăca Dragnea imaginea unui PSD nou cu trecutul partidului? Cum vor reacţiona baronii sărăciţi de putere? Cum va arăta de fapt echipa de vicepreşedinţi de partid şi oare vor reuşi ei să promoveze aceleaşi principii ca Dragnea­? Dar, cel mai important, va reuşi Dragnea să transforme acest discurs în realitate sau nu?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.