Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Află ce tratament este obligatoriu în hernia abdominală și de ce

Radu Pop
dr martian sanador

Herniile abdominale sunt întâlnite frecvent, pot apărea la orice persoană și nu apar doar la vârste înaintate, cum s-ar putea crede. Hernia, adică exteriorizarea sub piele a unuia sau mai multor organe din abdomen, se produce prin orificii sau puncte slabe deja existente în peretele abdominal, cum sunt ombilicul sau fosele inghinale. Hernia se poate produce și pe cicatricea operatorie, la persoanele care au suferit intervenții chirurgicale abdominale, caz în care vorbim de hernii postincizionale sau eventrații. Persoana afectată de o hernie abdominală va observa o deformare a peretelui abdominal de forma unei umflături, care crește în timp și e din ce în ce mai greu de redus (de introdus la loc în abdomen).

În funcție de punctul de exteriorizare, herniile pot fi ombilicale, epigastrice, inghinale sau femurale. Activitățile solicitante care cresc presiunea din abdomen (ridicarea de greutăți, de exemplu), vârsta înaintată, istoricul familial de hernie abdominală, unele defecte congenitale sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la o slăbire a peretelui abdominal și care favorizează apariția herniilor.

Diagnosticul herniilor abdominale nu este foarte complicat, fiind stabilit de medic în urma examinării atente a pacientului, cu palparea zonei unde s-a produs hernia. După caz, medicul poate solicita teste suplimentare, precum ecografia abdominală, examenul CT sau imagistica prin rezonanță magnetică. Astfel de teste dau posibilitatea medicului să aprecieze dacă musculatura peretelui abdominal a fost afectată și să evalueze organele herniate.

Tratamentul herniilor abdominale este obligatoriu și întotdeauna chirurgical, deoarece hernia nu va regresa niciodată spontan. În cazul în care nu se intervine corespunzător, herniile peretelui abdominal prezintă un risc major de complicații severe, unele chiar cu risc vital: ocluzii intestinale, perforații, chiar necroze. Ghidurile moderne de tratament prevăd utilizarea unor dispozitive speciale, numite plase chirurgicale, imediat după introducerea în cavitatea abdominală a organului herniat, pentru creșterea rezistenței peretelui abdominal. Astfel de plase corectează hernia fără tensiune și permit o vindecare rapidă.

Datorită dezvoltării tehnologiei, procedurile moderne pentru tratamentul chirurgical al herniilor abdominale sunt minim invazive, cu avantaje maxime pentru pacient. Astfel, corectarea herniilor abdominale se face cu precădere prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie asistată robotic.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la cele mai moderne tratamente pentru herniile abdominale, inclusiv la chirurgia robotică realizată cu sistemul robotic da Vinci Xi, de ultimă generație. Platforma robotică oferă chirurgului o vedere tridimensională a câmpului operator, la rezoluție înaltă, de până la 10 ori mai mare, precum și o manevrabilitate care depășește cu mult posibilitățile mâinilor celui mai abil chirurg. Sistemul da Vinci Xi permite accesul în spații înguste, inaccesibile în condiții normale. Datorită acestei tehnologii ultraperformante, sângerarea este mult redusă în timpul intervenției, durerile postoperatorii sunt neglijabile, iar recuperarea pacientului este foarte rapidă. Persoana operată de hernie abdominală se poate da jos din pat după doar câteva ore de la intervenție și își poate relua activitățile chiar de a doua zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.