Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aflată în Belize, preşedinta Taiwanului denunţă ameninţările din partea Beijingului

www.ndtv.com
Tsai Ing-wen

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a denunţat luni "ameninţările constante" din partea Beijingului la adresa insulei sale în faţa Parlamentului din Belize, singurul aliat pe care, împreună cu Guatemala, îl mai are are în America Centrală după întreruperea recentă a relaţiilor diplomatice cu Hondurasul, informează AFP, citat de Agerpres.

Taiwanul se confruntă cu "ameninţări şi presiuni constante" din partea Chinei, a spus Tsai."Vecinul de cealaltă parte a Strâmtorii Taiwan" este nemulţumit, a spus ea, că insula naţionalistă şi-a "întărit relaţiile în ultimii ani cu democraţii din întreaga lume".

Preşedinta Taiwanului, care încheie în Belize vizita sa în America Centrală, a deplâns faptul că ţara sa "continuă să fie exclusă din organizaţiile internaţionale şi să poată servi ca membru activ al comunităţii internaţionale".

Ea a salutat Belize ca pe "cel mai puternic avocat al participării" Taiwanului pe scena internaţională şi drept "releu al vocii celor 23 de milioane de locuitori din Taiwan".

Turneul preşedintei Tsai în Guatemala şi Belize a a avut loc la o săptămână după ce Honduras a decis să urmeze exemplul altor patru ţări din America Centrală, care au ales să stabilească relaţii diplomatice cu Beijingul în detrimentul Taiwanului.

În prezent, doar 13 state recunosc Taiwanul

În numele principiului "O singură China", Beijingul nu permite niciunei ţări să aibă relaţii atât cu China continentală, cât şi cu Taiwan.

Tsai Ing-wen va zbura marţi în California, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. China a promis că va riposta la o posibilă întâlnire între cei doi oficiali.

Statele Unite, care au recunoscut legitimitatea autorităţilor de la Beijing în 1979, este cel mai puternic aliat al Taipeiului, precum şi principalul său furnizor de arme.

În august 2022, vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, în acel moment preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a înfuriat Beijingul, care a ripostat cu exerciţii militare de amploare în jurul insulei, într-o demonstraţie de forţă fără precedent.

"Îndemnăm Statele Unite să nu continue să se joace cu focul în problema Taiwanului (...) Cei care se joacă cu focul vor pieri în foc. Nu este o ameninţare", a declarat la Washington Xu Xueyuan, însărcinat cu afaceri în cadrul ambasadei Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.